INVESTICIJA OD 830 TISUĆA EURA

Otvoren novouređeni Odjel za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Simboličnim pokretanjem destilatora za dušik, župan Zlatko Komadina u društvu ravnatelja Željka Linšaka i voditelja odjela Marina Glada, otvorio je novouređeni Odjel za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

U obnovu i opremanje Odjela investirano je ukupno 830 tisuća eura. Vrijednost građevinskih radova, koji su se izveli u prostoru od 452 m2, iznosi 405.000 eura, u namještaj i opremanje prostora uloženo je 203.000 eura, a u laboratorijsku opremu 222.000 eura čime se unaprijedio i modernizirao rad laboratorija te poboljšala sigurnost rada djelatnika Odjela. Ukupna investicija financirana je iz vlastitih sredstava Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije.

Župan je istaknuo kako je NZZJZ PGŽ jedna od glavnih zdravstvenih ustanova kojima je Primorsko-goranska županija osnivač, ujedno i centar izvrsnosti te nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci, a ono što je izuzetno važno, ističe, je to da je postao samoodrživ.

“Hvala svima na bitci s koronom gdje ste pokazali da ste prvi Zavod u Republici Hrvatskoj. Važno je napomenuti da niste pali na teret proračuna što je prije bio slučaj iako ćemo i dalje pomagati ukoliko bude potrebe. Hvala vam i u ime drugih zdravstvenih ustanova, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja, koji će imati korist od dijela vaših sredstava, što pokazuje i solidarnost među našim ustanovama”, rekao je župan i dodao da je u planu da nakon izgradnje Zdravstvenog centra na Rujevici Zavod bude jedina zdravstvena ustanova na trenutnoj adresi koju sada dijeli s Domom zdravlja PGŽ.

Ravnatelj Zavoda Željko Linšak rekao je kako se upravo na ovom Odjelu provode analize vode, zraka, hrane i predmeta opće uporabe. “Inače smo bili regionalni Zavod, i po veličini, važnosti, snažnosti, kapacitetima i organizacijski, a danas smo otišli još jednu stepenicu više zahvaljujući našem osnivaču i svim našim djelatnicima. Spremni smo zadovoljiti sve kriterije, zadaće i izazove koji će doći pred nas u budućnosti”, rekao je Linšak.

Voditelj odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Marin Glad upoznao je prisutne s radom Odjela rekavši kako broji šest odsjeka i deset laboratorija. Od aktualnosti je najavio prvi ciklus ispitivanja kvalitete mora čiji će rezultati biti vidljivi sljedeći tjedan na web stranicama Zavoda.

„Mi smo županija s najvećim brojem točaka na kojima se more ispituje, čak 270. Nadamo se da će kvaliteta mora za kupanja biti na razini prošlih godina s obzirom da cijeli pojas Jadranske obale ima najbolje more za kupanje. Hrvatska je peta na toj listi, a tri države su kopnene koje ispituju na jezerima. Dakle, Hrvatska se može ponositi svojim morem“, zaključio je Glad.

Projekt uređenja prostora kao i nadzor nad izvedbom radova, izradila je tvrtka CENTURIO d.o.o. iz Rijeke, a izvođač građevinskih i obrtničkih radova je Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke. Radovi na obnovi započeti su krajem 2021., a završetak radova i opremanje Odjela završen je krajem travnja 2023. godine.

Odjel za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju provodi mjere zaštite zdravlja ljudi vezano uz čimbenike okoliša s potencijalno štetnim djelovanjem u svim medijima okoliša koji s čovjekom dolaze u dodir – voda, namirnice, zrak, tlo itd. Djelatnici Odjela su stručnjaci iz područja svog djelovanja te sudjeluju u kreiranju javno zdravstvene politike na području Županije. Kvalitetan i stručan rad na području utjecaja čimbenika okoliša na zdravlje građana Županije ili šire, omogućuje i korištenje visokosofisticirane opreme, sukladno hrvatskim propisima, europskim normama i standardima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari