Otvorena izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina”

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena je izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina” autora Nikše Mendeša. Izložba govori o poznatoj i cijenjenoj riječkoj brodarskoj kompaniji i prikazuje njezinu dugu povijest, sve do njezina preimenovanja u Croatia Line 1992. godine.

“Jugolinija nije bila samo brodarska kompanija, bila je zaštitni znak grada Rijeke na svim morima svijeta, a to je vrlo važan detalj na koji podsjeća ova izložba. Na izložbi je predstavljena flota od najstarijih parobroda do zadnjeg “Croatia Expressa”, a izložena je i muzejska Zbirka Croatia line, čiji se dio prvi put na ovoj izložbi predstavio javnosti”, rekao je autor izložbe Nikša Mendeš i naglasio važnost Jugolinije i za domaću brodogradnju, jer su mnogi brodovi izgrađeni u domaćim brodogradilištima, posebno u “3. maju”.

VIDEO DANA:

U ime Primorsko-goranske županije, resorna pročelnica Sonja Šišić istaknula je značaj Jugolinije kao brodara koji je povezivao naš kraj sa čitavim svijetom te izrazila zadovoljstvo suradnjom kustosa, brojnih suradnika i svjedoka tih vremena u stvaranju ovakvih izložbenih priča.

Izložba je podijeljena na osam cjelina, a prateći tekst izložbe pisan je na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba će biti otvorena do 9. listopada, a od 7. lipnja bit će dostupna i online verzija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari