EDUKATIVNO-KREATIVNA RADIONICA

Otvorena je izložba dječjih radova Štorije od cukara; Pogledajte što su djeca izradila od šećera

Palača šećera je mjesto gdje dolaze posjetitelji svih životnih doba, što ujedno znači mladi i najmlađi. Oni se vrlo rado uključuju u radioničke programe što ih Muzej grada Rijeke organizira za njih. Godine 2022. takvih je edukativno-kreativnih radionica bilo pedesetak. Priliku da na njima nešto nauče o gradskoj kulturnoj baštini, te pokažu što mogu i znaju napraviti vlastitim rukama, na njima je dobilo preko tisuću djece. Za njih su osmišljeni programi u rasponu od predškolske do srednjoškolske razine.

Izložba „Štorije od cukara: miće i vele, slatke i bele“ predstavlja radove nastale na tim radionicama. One su često održavane nakon obilaska stalnoga muzejskog postava posvećenoga gradskoj povijesti. Uz vodstvo muzejske pedagoginje Josipe Verbanac, koja je i autorica „Štorija“. Tematski fokus radionica bio je, pa tako i aktualne izložbe – šećer. I to šećer koji se pred nama pojavljuje u obliku dječjih rukotvorina, od šećernih kampanula (stožaca), raznovrsnih „slatkih“ likovnih radova do božićnih ukrasa.

Bijeli kampanuli su rađeni po uzoru na iste takve kakve je svojedobno proizvodila riječka Rafinerija šećera. Obojeni kampanuli nisu bili na proizvodnom programu Rafinerije, ali to mališane nije smetalo da njezinu proizvodnju maštovito unaprijede stvarajući njihove šarene verzije. To mu valja dodati  omiljene vitaminske bombončiće, dobrodošle u doba zimskih prehlada. Pakirali su ih u vrećice i nosili kući zajedno s receptima z njihovu izradu. Dio radova nastao je u suradnji s gradskim školama i umjetnicima.

Po zatvaranju izložbe „Štorije od cukara: miće i vele, slatke i bele““ svi će završiti u kućama njihovih malih autora.

Izložba je otvorena u Palači šećera i može se pogledati od 22. do 31. prosinca 2022.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari