ZANIMLJIVO

Otvoreni dan „Ornitološkog kampa Učka 2021.“; Upoznajte ptičice i njihova staništa

U srijedu, 18. kolovoza, od 14 do 19 sati, održat će se Otvoreni dan „Ornitološkog kampa Učka 2021.“. Kamp se održava od 17. kolovoza do 4. rujna na lokvi Rovozna, unutar zaštićenog područja Parka prirode Učka. Lokva se nalazi na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Sv. Jelene. Kamp, 16. godinu zaredom, organizira Udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Učka.

Misija ovog kampa, u kojem sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači Udruge Biom u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost je na prvom mjestu.

Tijekom Otvorenog dana,  posjetitelji će, u pratnji ornitologa, imati priliku upoznati se s lokalnim gnjezdaricama, ali i pticama koje ovaj lokalitet koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također će biti predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica, a moći će se čuti i nešto više o lokalnoj botaničkoj raznolikosti.

Otvoreni dan ornitološkog kampa prilika je da saznate sve što vas zanima o pticama i njihovim staništima, kao i da pobliže upoznate neke od vrsta koje migriraju preko Učke. 

Ornitološki kamp Učka održava se u sklopu projekta LIFE Against Bird Crime (LIFE17 GIE/NL/000599), koji je financiran kroz Program LIFE Europske Unije te ga sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske te program Hatch podržan od Fundacije MAVA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari