OTVORENO PISMO Biondić zatražio od ministra Šipuša da opozove intendanta Frljića

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Rijeka Mile Biondić u srijedu je otvorenim pismom pozvao ministra kulture Berislavu Šipušu da opozove Olivera Frljića s mjesta intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Biondić je u otvorenom pismu ustvrdio da Frljić »cijelim nizom svojih izjava u medijima izaziva zgražanje demokratske javnosti kad se u javnom prostoru bavi političkim temama, zagovarajući između ostalog nasilje i ukidanje parlamentarne demokracije«. Navodi i kako »Frljić nastupa s pozicija povijesnih krivotvorina i laži«, te dodaju da je »nevjerovatno da se intendant HNK Ivana pl. Zajca, prema vlastitoj izjavi bavi razgradnjom hrvatskog identiteta«.

U pismu Biondić navodi i Frljićeve izjave za tjednike ili televiziju, tvrdeći da su politički neprihvatljive. Među njima su teze da se »hrvatska službena politika nikad nije iskreno suočila s ratnim zločinima ‘počinjenim po njezinu nalogu ili u njezino ime’, da se rat mogao izbjeći uz drukčije vođenu politiku, da ono što je dobijeno ratom nije vrijedno ljudskoga života, da je predstava o Aleksandri Zec jedna vrsta podsjetnika Hrvatskoj kakva je bila kad je nastala i na čemu je zapravo nastala te da je diskriminacija upisana u same temelje Republike Hrvatske jer su Ustavom iz 1990. Srbi prestali biti narodom te postali nacionalna manjina ili da ga jedna ili dvije presude Haaškog suda ne mogu razuvjeriti da nije postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem protjerivanja Srba«.

Biondić je ocijenio i da »Oliver Frljić s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca u javnoj komunikaciji nastupa s pozicija povijesnih krivotvorina, politikanstva, omalovažavanja Republike Hrvatske, da poziva na nasilnu promjenu političkog sustava i ukidanje višestranačja te da je sve kulminiralo manifestacijom ‘Drugi rat’ u riječkome HNK kojega je prozvao sramotnim performansom«, prenosi Hina.

Mile Biondić je otvorenim pismom riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu početkom kolovoza zatražio da pokrene postupak opoziva Frljića, ali je Obersnel takvu mogućnost odbacio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari