PRIKAZ ŽIVOTA PREDAKA

Ove subote se održava manifestacija Brgud po starinski i slavi blagdan Kuzmove!

Miris pržene kave, štednjak na drva i supice samo su neke od asocijacija koji bude u nama sjećanja na naše djedove i bake i na djetinjstvo. Takvi prizori tek su jedan mali segment cjelokupne brgujske priče, u kojoj možete doživjeti prošlost svim svojim osjetilima.

Brgud po starinski je manifestacija u kojoj Brgujci u ulici Štambulija prikazuju svakodnevni život svojih predaka. Ove godine manifestacija će se održati u subotu, 24. rujna od 15 do 18 h.

U prošlosti, ljudi na selu bavili su se stočarstvom i ratarstom, stoga ćete imati priliku vidjeti brojne aktivnosti vezane upravo za te djelatnosti. Poslovi su bili podijeljeni na muške i ženske. Zato u ovoj manifestaciji Brgujci prikazuju izradu košara i vapna te obradu drva i željeza, dok Brgujke prezentiraju kulinarske vještine, šivanje, pletenje, predenje vune, pranje odjeće i sl.

Osim toga, tijekom prikaza, Brgujci će koristiti brojne alate i predmete koji se danas gotovo više i ne koriste, te polako padaju u zaborav. Veli Brgud poznat je po autohtonoj sorti kupusa, tzv. „brgujski kapuz“, koji ćete u subotu imati priliku okusiti.

Teški fizički poslovi i velika bremena na leđima muškaraca i žena dokazuju koliko je težak bio život u ono doba. Usprkos tome, glazbe, veselja i plesa nikada nije nedostajalo, kao što neće ni na ovoj manifestaciji.

Narednog vikenda u Velom Brgudu se obilježava i slavi blagdan Kuzmove te zabavni program traje tri dana – od petka 23.9. do nedjelje 25.9. Sam blagdan sv. Kuzme i Damjana obilježit će se svetom misom i procesijom u “Crikven dolac” u utorak, 27.9.

PROGRAM KUZMOVA 2022.

PETAK, 23.9.

  • od 10:00 na dalje – marenda fažol i roštilj
  • druženje uz harmaniku – Manuel Brajan –  MANO

SUBOTA, 24.9.

  • od 15:00 do 18:00 h – Etno prikaz sela „Brgud po starinski“, domaća hrana i ples, va Štambuliji (najstarijoj brgujskoj ulici)
  • 20:00 – ples uz skupinu„MALIBU“

NEDJELJA, 25.9.

  • 11:30 – Sv.Misa
  • 20:00 – druženje pol crikve uz grupu „TRIO PUHI“

UTORAK, 27.9.

  • 17:00 – procesija i molitva va „Crikvenin dolci“
  • 17:30 – Sv.Misa
  • druženje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari