SADRŽAJNA SJEDNICA

Gradsko vijeće usvojilo Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako je unatoč ostvarenom višku prihoda, gradski proračun u prvih šest mjeseci obilježen rastućom inflacijom

Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu koji pokazuje kako su prihodi ostvareni u iznosu od 542,4 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 488,6 milijuna kuna, što znači da je ostvaren višak prihoda od 53,8 milijuna kuna.

Ukupni prihodi i primici konsolidiranog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 542.499.752 kuna ili 41,2% godišnjeg plana, dok rashodi i izdaci proračuna iznose 488.654.054 kuna ili 37,7% godišnjeg plana. To znači da je ostvaren višak prihoda u iznosu od 53.845.698 kuna, odnosno Grad Rijeka je ostvario višak prihoda u iznosu od 61,1 milijuna kuna, a proračunski korisnici manjak prihoda u iznosu od 7,2 milijuna kuna.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako je unatoč ostvarenom višku prihoda, gradski proračun u prvih šest mjeseci obilježen rastućom inflacijom.

Unatoč svim rizicima za proračun, očekuje se nastavak kapitalnih investicija, posebice onih sufinanciranih EU sredstvima, te zadržavanje dostignutih standarda, posebice socijalnog programa.

Nije usvojeno polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine.

Pokrenuta izrada Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja dijela naselja Srdoči

Gradsko je vijeće pokrenulo izradu Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja dijela naselja Srdoči.

Također, Gradsko vijeće imenovalo je suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Rijeci.

Usvojena je Odluka o odobravanju nacrta ugovora o koncesiji za obavljanje dimnjačarskih poslova na području grada Rijeke. Naime, kako u studenom ističe Ugovor o koncesiji za obavljanje dimnjačarskih poslova s tvrtkom „Dimnjačar“ iz Rijeke, potrebno provesti novi postupak za davanje koncesije na području grada Rijeke za idućih pet godina.

Donesena je i odluka o davanju koncesije na kulturnom dobru za gospodarsko korištenje dijela Palače šećerane za obavljanje ugostiteljske djelatnosti tvrtki Legio Cibus, dok je ponovno poništen postupak za davanje koncesije u istom objektu za obavljanje usluga u turizmu (turistička agencija / info centar / marketinška agencija), budući da se na javni natječaj nije javio niti jedan ponuditelj.

Kao usklađivanje s novim zakonskim odredbama, usvojena je i nova Odluka o osnivanju Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Rijeke.

Gradski vijećnici vodili dugotrajnu raspravu o cijeni plina

Na temelju prijedloga Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera Gradsko vijeće je raspravljalo o načinu na koji Energo može utjecati na prihvatljivije cijene plina u trenutnoj situaciji rastućih cijena svih energenata.

Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo zaključak kojim se nalaže gradonačelniku da kao predstavnik većinskog vlasnika, Grada Rijeke, u TD Energo d.o.o. i time Predsjednik Skupštine trgovačkog društva hitno sazove sjednicu skupštine društva radi razmatranja svih mogućnosti da se osigura što prihvatljivija cijena za korisnike usluge opskrbe plina te da se ispita mogućnost preuzimanje javne usluge opskrbe plina a da se pritom ne ugrozi buduće poslovanje TD Energo. O realizaciji ovog zaključka gradonačelnik će izvijestiti javnost.

Isti klub vijećnika predložio je donošenje zaključka vezanog uz sanaciju i povratak gradskog bedema na njegovo mjesto na Klobučarićevom trgu, koji je jednoglasno prihvaćen.

Zaključkom se predlaže gradonačelniku, Odjelu za kulturu te Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem da do kraja 2023. godine poduzmu sve potrebne radnje za izradu konzervatorske studije i raspisivanje urbanističko-arhitektonskog natječaja kako bi se dobilo adekvatno rješenje uređenja Trga Ivana Klobučarića, koje mora biti u skladu s već postojećim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem Trga Pul Vele crikve.

Predlaže se gradonačelniku da realizacija projekta bude realizirana u fazama te da se financiranje planira prvenstveno putem sredstava dostupnih iz EU fondova.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke je na kraju sjednice u svoje osobno ime i u ime svih vijećnika iz ovog mandata i svih prethodnih zahvalila tajnici Gradskog vijeća Mirni Vodinelić-Pavlović na radu u Gradskom vijeću i poželjela sreću u budućem radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari