„OVO JE MOGLO UBITI NEKOGA (2)“ Energo: „Za potpunu sanaciju dimnjaka Toplane Škurinje osigurano gotovo milijun kuna“

U Energu su upoznati s problemom dimnjaka Topline Škurinje, no tvrde – redovno su održavali sigurnost postrojenja. No na ekstremne vremenske uvjete ne mogu utjecati, zaključuju u svome priopćenju kojeg vam donosimo u cijelosti

Jučer smo izvijestili o slučaju otkidanja trulog komada metalnog opšiva s dimnjaka Toplane Škurinje u ulici Rastočine bb. Danas smo dobili očitovanje Energa o ovom neugodnom slučaju.

Podsjetimo, sve se dogodilo tijekom jučerašnjeg olujnog divljanja bure kada je poveći komad trulog limenog opšiva Toplane Škurinje nekontrolirano poletio i nošen burom završio nekih pet metara od zgrade na adresi Rastočine bb. (OVDJE)

Prava je sreća u nesreći da taj težak komad lima nošen burom i padajući s velike visine (80 metara!) nije pao nekome na glavu i teško ga ozlijedio, nedajbože i usmrtio. Isto tako, komad lima mogao je pasti i na nečiji automobil i oštetiti ga.

Svi znamo da je snaga kvarnerske bure iznimna i da u ekstremnim slučajevima odnosi i krovove s kuća, no isto tako postoje službe zadužene za brigu o imovini trgovačkog društva Energo, posebno o onoj na velikim visinama, koja neispravna može nekoga i ugroziti, na što su jučer upozorili i iz udruge Protiv skupog Energa.

Oni pak tvrde da su Energo i direktor Društva Sanjin Kirigin bili osobno upoznati s problemom dotrajalosti limenog opšiva dimnjaka Toplane Škurinje još prije tri godine, no „otada se ništa nije poduzelo na sanaciji“.

Iz Energa odlučno niječu ovakve tvrdnje o njihovoj nebrizi za sanaciju dimnjaka Toplane Škurinje pa su nam danas uputili i svoje opširno očitovanje o cijelom slučaju koje prenosimo u cijelosti:

Energo je upoznat s problemom dotrajalosti dimnjaka toplane Škurinje te se već neko vrijeme poduzimaju pripremne radnje za njegovu trajnu sanaciju.

Predmetni dimnjak svake se godine pregledava od strane ovlaštene tvrtke „Dimnjačar“ d.o.o. te se prema izvještaju, tj. ovisno o nalazu, vrši nužna sanacija njegovih najugroženijih dijelova. Tako je 2016. godine izvršena nužna sanacija oštećenih dijelova armiranog plašta dimnjaka i zaštita armature dimnjaka, a 2017. godine naručen je projekt potpune sanacije dimnjaka Škurinje u sklopu koje je predviđena sanacija plašta dimnjaka, potpuna zaštita armature te zamjena dotrajalih dijelova metalnog opšava dimnjaka.

Izrađeni projekt korišten je kao temelj za procjenu potrebnih sredstava za sanaciju dimnjaka te je ona uvedena u plan nabave za 2018. godinu. Radi se o radovima čija je vrijednost procijenjena na gotovo milijun kuna. Nadzorni odbor Energa d.o.o. odobrio je plan nabave za ovu godinu u kojemu je predviđena i kompletna sanacija dimnjaka, pri čemu će postupak javne nabave za izvođenje trajne sanacije biti raspisan do kraja prvog kvartala 2018. godine.

S obzirom na potrebna ulaganja koja bitno utječu na poslovanje tvrtke, proces je trajao duže nego što bismo to voljeli, ali nužnim sanacijama izvedenima unazad nekoliko godina rizik za stanare minimiziran je, te je omogućena neometana distribucija toplinske energije za korisnike na području naselja Škurinje.

Stoga odgovorno tvrdimo da nastali problem vezan uz dimnjak nije rezultat nebrige Energa o sigurnosti postrojenja, već ekstremnih vremenskih uvjeta koji se na našem području ne mogu izbjeći niti predvidjeti te koji su sposobni prouzročiti štetu i probleme diljem grada i šire okolice.“, stoji u odgovoru iz Energa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari