ATRAKTIVNA MANIFESTACIJA

Galerija | Ovo su kandidatkinje za Ružicu Vinodola 2023.: Između njih 12, traži se najvještija domaćica, beračica grožđa i poznavateljica vina!

Predstavljeno je ovogodišnje izdanje popularne manifestacije

Vinograd Vinske kuće Pavlomir bio je savršena kulisa za predstavljanje ovogodišnjeg izdanja jedne od najpoznatijih manifestacija u Hrvatskoj – Ružice Vinodola koja će se ove godine održati 11. te 17,18. i 19. kolovoza te tako obilježiti 19 godina manifestacije.

Ružica Vinodola je natjecanje za izbor najspretnije i najvještije djevojke uz poslove vezane uz vinogradarstvo, vinarstvo i domaćinske poslove spajajući prošlost i sadašnjost Vinodolskog kraja. No, povijest Ružice Vinodola seže daleko u povijest, čega su se govornici prisjetili i na današnjem press predstavljanju, naglašavajući ono što nas čeka ove godine.

Prijavilo se 12 kandidatkinja

Ove se godine na izbor prijavilo 12 kandidatkinja koje je direktorica TZ Grada Novog Vinodolskog Tena Peričić, i sama jednom pobjednica izbora Ružice Vinodola, srdačno pozdravila najavivši im dane za pamćenje te im je zaželjela puno uspjeha u svladavanju devet disciplina koje ih očekuju tijekom manifestacije.

Kako je najavila, sve započinje 11. kolovoza predstavljanjem kandidatkinja u Bribiru, a nastavlja se prvom večeri 17. kolovoza u vinogradu Pavlomir kada će se djevojke natjecati u tri discipline vezane za berbu grožđa. Program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić, a u glazbenom dijelu nastupit će grupa Prava stvar.

Drugog dana, na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, djevojke će se natjecati u igrama vezanim za domaćinstvo, program će voditi Irena Grdinić, a publiku će zabaviti grupa Point.

Veliko finale održat će se u subotu 19. kolovoza u Starom gradu Novog Vinodolskog kada će se djevojke natjecati u tri završne discipline vezane za točenje i prezentaciju vina, program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca, a publiku će zabavljati popularni Giuliano i Diktatori.

Negdje oko 23 sata proglasit će se ovogodišnja Ružica Vinodola, prema ocjenama ocjenjivačkog suda, kao i najsimaptičnija djevojka koju će odabrati same kandidatkinje te ocjenjivački sud.

Tena Peričić je pozvala sve na nezaboravne dane kakve samo Ružica Vinodola zna prirediti, uz napomenu da će se posljednja dva dana u Novome održati i sajam starih zanata i festival vina “Kvarner Wines”.

Pogledajte video prilog Kanala RI:

“Mama Ružica”

Uz TZG Novog Vinodolskog, organizator je i TZ Općine Vinodolske, u ime koje je sve pozdravila direktorica Alenka Spoja, koja ne samo da je suorganizatorica već i “Mama Ružica”, a ova će joj godina biti šesnaesta zaredom da ima ovu posebnu ulogu osobe koja brine o kanidatkinjama i koja im je sve u danima priprema i sudjelovanja na izboru: potpora, informator, vodič…

Spoja je pozvala sve u Bribir 11. kolovoza na jedinstveno predstavljanje kandidatkinja uz zabavnu gastro igru za kandidatkinje – izradu tradicionalne bribirske tjestenine “makaruna”, a sve uz nastup Đanija Stipaničeva i feštu uz band Insula.

Kandidatkinje dolaze iz raznih krajeva Hrvatske

Nakon uvodnih riječi organizatora, predstavljeno je svih 12 djevojaka.

Posebna zanimljivost je da kandidatkinje dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, a posebnost je da se natječu i dvije blizanke.

Kroz posebnu igru odabran je i redoslijed kojim će se djevojke natjecati u svim disciplinama, te će se tako za prestižnu titulu Ružice Vinodola natjecati: Roza Piškulić i Nina Piškulić (Opatija), Ana Kalanj (Zagreb/Klenovica), Karla Vešović (Zagreb), Ana Kovačević (Križevci), Nensi Preden (Novi Vinodloski), Lucija Biondić (Senj), Lucija Krpan (Novi Vinodolski), Daria Lencović (Rijeka), Ružica Orešković (Novi Vinodolski), Valentina Imširović (Drivenik) i Antonia Grbčić (Jadranovo).

Organizatori Ružice Vinodola su TZG Novi Vinodolski i TZ Općine Vinodolske uz suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Općine Vinodolske, Centra za kulturu Novog Vinodolskog, Vinske kuće Pavlomir, Udruge Ružica Vinodola i agencije Omnes. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede RH te sponzori Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, agencije Katarina Line, Adria Mare i Arriva, galerija Drveni val, Primus Physio i Studio Nijansi.

Tena Peričić: Jedno od najljepših iskustava u mom životu

Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novog Vinodolskog je ovim povodom izjavila:

“Ružica Vinodola je manifestacija koja najbolje spaja prošlost i sadašnjost našeg kraja i kojom se ponosimo te smatram da je to naša brend manifestacija. No, za mene je posebna i po još jednom detalju. 2011. godine natjecala sam se na ovoj manifestaciji te izborila titulu najbolje. Pamtim to kao posebno, definitivno jedno od najljepših iskustava u mom životu.

Osim odlične zabave, upoznala sam djevojke okušala se u mnogim aktivnostima koje možda ne bih imala priliku i koje se više ne rade na taj način – ručno mašćenje grožđa, gaženje grožđa, ručno čepljenje boca i slično. Među natjecateljicama smo imali sestre Ružice, Ružice iz susjednih zemalja i gradova, ali i mnoge žene za koje danas znamo kroz poslove kojima se bave i često ih susrećemo.

Smatram da je ovo jedan od najboljih načina valorizacije naše baštine i naše prošlosti, ali i pružanja posebnog doživljaja gostu. Ove godine će u Novom Vinodolskom, posljednja dva dana natjecanja, u suradnji s udrugom Kvarner Wines biti održan i vinski festival te će svi posjetitelji moći uživati i u prezentaciji starih zanata. Veselim se svakom izdanju Ružice Vinodola, a iduće godine nas čeka i okrugla 20. obljetnica, od prve održane Ružice Vinodola, 2004. godine.

Alenka Spoja: Nije nimalo jednostavno biti Ružica Vinodola

Alenka Spoja, direktorica TZ Općine Vinodolske poručila je ovom prigodom:

“Djevojke su odjevene u bijelu nošnju, naime, to je radna nošnja koja se sastoji od košulje, haljine i „podgaća“ te ukupno teži cca 10 kg što ukazuje kako nije nimalo jednostavno biti Ružica Vinodola već da taj status nosi sa sobom, osim epiteta spretnosti, brzine i okretnosti, i epitet izdržljivosti.

Djevojke se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo, vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari