NA KORZU

Ovog vikenda se obilježava tradicionalni Dan narcisa

U organizaciji udruga Nada, u petak 11. i subote 12. ožujka, od 9 do 15 sati na Korzu će se obilježiti Dan narcisa posvećen oboljelima od raka dojke.

Dan narcisa posvećen je informiranju i senzibilizaciji javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i brige o vlastitom zdravlju. I ove će se godine, tradicionalno na Korzu dijeliti narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su daljnjem radu Udruge Nada koja okuplja žene oboljele i izliječene od raka dojke.

„Narcisi su cvijeće koje se budi u proljeće i mi ovom našom akcijom i ove godine želimo probuditi nadu ženama oboljelima od raka dojke, kao i osvijestiti žene o važnosti preventivnih pregleda, jer karcinom dojke dijagnosticiran u samom začetku u velikom postotku može biti izliječen“, istaknula je predsjednica Udruge Nada, Miranda Zakarija.

Nacionalni plan ranog otkrivanja raka dojke počeo se u Hrvatskoj provoditi 2006. godine, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 2004. godine započeo s provedbom programa na razini županije. Program obuhvaća žene između 50 i 69 godina starosti koje su pozivane na mamografske preglede dojki. Svaka žena koja spada u ovu dobnu skupinu, svake dvije godine na kućnu adresu dobije poziv s vremenom i mjestom pregleda.

„Nažalost, još uvijek ne postoji način kako spriječit nastanak ove bolesti, ali postoje načini kako se karcinom može otkriti u što ranijoj fazi čime stopa izlječivosti raste. Mamografija je jedan od najvažnijih pregleda u borbi s ovom bolesti, budući da može otkriti promjene na dojci koje ne može niti jedan drugi dijagnostički pregled“, istaknula je Helena Glibotić Kresina s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i dodala kako je prvi mamografski pregled potrebno napraviti nakon 40. godine života i ponavljati ga svake dvije godine, a ukoliko u obitelji postoji indikacija za pojavu bolesti, pregled se preporučuje napraviti i ranije.

Što se tiče prevencije, istaknut je zdravi stil života  koji uključuje zdravu prehranu, tjelovježbu, što manje stresa, kao i ne konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda.

VIDEO DANA:

Prema statističkim podacima, od 2008. do 2020. godine u Primorsko-goranskoj županiji od karcinoma dojke umrle su 942 žene, a iako se bolest najčešće javlja kod žena starijih od 50 godina, raste broj sve mlađih žena koje obolijevaju. Dr.med., Ira Pavlović Ružić iz Lige protiv raka istaknula je kako su danas mogućnosti otkrivanja i liječenja raka dojke iznimno napredovale, kako su na raspolaganju razni oblici liječenja koje je sve uspješnije. „Ova se bolest može uspješno izliječiti i život nakon bolesti može biti iznimno kvalitetan“, istaknula je Pavlović Ružić i dodala kako je Klinički bolnički centar Rijeka, od strane Europskog udruženja zdravstvenih ustanova (EUSOMA) proglašen prvim referentnim centrom za kvalitetno liječenje raka dojke u Hrvatskoj. „Naše žene ovdje imaju podršku cijelog multidisciplinarnog tima liječnika koji ih prati za vrijeme, ali i nakon izlječenja, a tu je naravno i Udruga Nada koja pruža iznimnu podršku kroz cijeli taj proces“, zaključila je Pavlović Ružić.

Osim u Rijeci, Dan narcisa obilježit će se i u Bakru, Delnicama, Crikvenici, Kraljevici, Puntu, Baški, Moravicama i Novom Vinodolskom.

Obilježavanje Dana narisa organizira Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka , u suradnji sa Gradom Rijekom, Primorsko – goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Ligom protiv raka PGŽ, Medicinskom školom, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima u PGŽ.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views