EVO DETALJA

Ovog vikenda u Opatiji finale cvjetnog travnja – Đardin u parku Angiolina!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Opatija je tijekom travnja posjetiteljima pružila svu svoju ljepotu kroz rascvjetane parkove, zelene šetnice, osunčanu povijesnu šetnicu Lungomare, ali i kroz pregršt događanja

Festival kamelija, Floral week, Hrvatski festival rekreacije, Uskrsna događanja, glazbeni nastupi, radionice za djecu i odrasle, samo su neki od bogatog ponuđenog programa, a finale travanjskih događanja, nova opatijska manifestacija Đardin, odvija se ovog vikenda u parku Angiolina.

Opatija u vrtnom izdanju

Opatija u vrtnom izdanju okupit će sve ljubitelje vrtlarenja kao i one koji će to tek postati.

Festival Đardin u organizaciji Parkova d.o.o. i Turističke zajednice grada Opatija i Grada Opatija, ovog vikenda poziva sve generacije da se pridruže festivalu kojeg će obilježiti spoj sadnje, cvijeća, zabave, smijeha, ali i učenja.

Festival Đardin autentični je opatijski festival koji će se ove godine održati prvi put i to u periodu od 28. do 30. travnja na prostoru klijališta Parka Angiolina.

U okviru festivala očekuje Vas prodaja sezonskog i drugog cvijeća, kaktusa i sobnog bilja, kao i radionice namijenjene djeci i odraslima. Udruga Žmergo održat će Ekološku radionicu namijenjenu najmlađima čiji je cilj otkriti čari vrtlarenja, ali i naučiti mališane kako se „starta“ sa presadnicama povrća i cvijeća.  

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

– Parkovi Opatija prepoznatljivi su ne samo po ljepoti naših perivoja i parkova, nego i po stručnom znanju koje je akumulirano generacijama. Festival Đardin sjajna je prilika da to znanje prenesemo svim našim posjetiteljima kako bi u Opatiji uživali ne samo u atraktivnom krajobrazu već i u kvalitetnim edukacijama – rekao je Petar Banda, voditelj projekta iz tvrtke Parkovi Opatija.

Radionica Kokedame

Oni koje privlači egzotično bilje, moći će sudjelovati u Radionici Kokedame, a radi se o japanskoj tehnici oblikovanja visećih kuglastih vrtova obloženih mahovinom. Metoda potječe iz Nerai tehnike iz 17. stoljeća, a na radionici će se uz stručno vodstvo naučiti stvarati ovu jedinstvenu formu, dok će neobična tehnika zasigurno oduševiti svakog ljubitelja bilja.

Dnevna doza bilja

Opatiju će posjetiti i stručni dvojac poznatiji pod imenom Dnevna doza bilja te održati radionicu izrade samoodrživog biljnog terarija.

Samoodrživi biljni terarij u staklenci zatvoreni je ekosustav u kojem biljke rastu uz visoku vlagu i puno svjetlosti. Osim zanimljivog izgleda, vrlo je jednostavan za održavanje što ga čini savršenim načinom uzgoja biljaka za sve one koji s biljkama nisu „na ti“. Na radionici se neće samo učiti o tome kako terarij funkcionira, već će svi sudionici imati priliku izraditi vlastiti terarij i ponijeti ga kući uz upute za daljnje održavanje, a kako bi u njemu svakodnevno uživali.

Prodaja sezonskog cvijeća, kaktusa i sobnog bilja

Početak Festivala Đardin obilježit će prodaja sezonskog cvijeća, kaktusa i sobnog bilja u petak 28.04. u razdoblju od 12 do 18 sati.

Prodaja se nastavlja i u subotu 29.04.,  s početkom u 10 sati, a u isto vrijeme započinje i radionica Ekološke sadnje povrća i cvijeća Udruge Žmergo koja će trajati do 11:30 sati. Već u 12 sati moguće je priključiti se još jednoj radionici, i to radionici izrade Kokedame koja se održava do 13:30 sati nakon čega započinje i posljednja radionica od 14 do 15:30 sati, a radi se o Radionici izrade samoodrživog biljnog terarija uz gostovanje Dnevne doze bilja.

Programi radionice održat će se i u nedjelju, pa svi oni koji nisu u mogućnosti učestvovati u radionicama u subotu istima se mogu priključiti i u nedjelju te obogatiti vikend razvojem novih vještina, a pritom uživajući u ljepotama proljetne Opatije.

S obzirom na ograničeni broj polaznika za radionice, prijave se mogu obaviti na broj telefona 051 271 710.

Opatijski parkovi jedna od najpoznatijih atrakcija grada

– Opatijski parkovi jedna su od najvećih i najpoznatijih atrakcija našeg grada, u kojoj već skoro 180 godina uživaju kako Opatijci tako i njihovi gosti. Kvalitetna suradnja Parkova Opatija, Turističke zajednice grada Opatija i Grada Opatija, koja već godinama rezultira realizacijom atraktivnih manifestacija poput Najljepšeg Adventa uz more, dodatno je došla do izražaja kroz još jedno originalno događanje –  Festival Đardin, posvećen cvijeću, bilju i vrtlarenju. Sigurni smo da će atraktivne edukativne radionice privući brojne posjetitelje koji će iz Opatije ponijeti nova iskustva – kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić i pozvala sve građane i posjetitelje Opatije da  provedu konac travnja u prekrasnom cvjetnom ugođaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari