DOBRE I LOŠE VIJESTI

Pacijenti u riječkoj bolnici su sve mlađi: ‘Izgubili smo ženu od samo 33 godine, došla je u teškom stanju…’

Foto: Mateo Levak/Riportal

Ono što se konstantno primjećuje jest sve niža dob bolesnika

Prema riječima dr. Arona Grubešića, voditelja COVID-odjela u KBC-u Rijeka, unatoč velikom rastu dnevnih brojki kad je riječ o novim slučajevima zaraze, rast hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 u riječkoj bolnici postoji, ali on zasad nije eksponencijalan.

Ono što se konstantno primjećuje jest sve niža dob bolesnika pa više nije rijetkost bolničko liječenje pacijenta mlađeg od 30 godina, dok se prosječna dob hospitaliziranih s dijagnozom COVID-19 u riječkom KBC-u trenutačno kreće oko 60 godina.

“Očekivano, kao i ostatak Hrvatske, i mi posljednjih tjedan do dva bilježimo porast brojki hospitaliziranih pacijenata, no on nije eksponencijalan porast kojeg smo se bojali. Dijelom je to povezano i s dobrim odazivom na cijepljenje građana. Imamo nikad manji broj cijepljenih osoba među hospitaliziranim pacijentima, a čiji se broj sad kreće između deset i 15 posto ukupnog udjela. Činjenica je da se ljudi zaražavaju, ali ne završavaju na bolničkom liječenju”, rekao je Grubešić za Novi list.

Nažalost, među hospitaliziranim bolesnicima populacija sve mlađa, što je posljedica slabijeg obuhvata cijepljenja u toj dobi.

“Primjerice, nedavno smo zbog COVID-19 izgubili mladu ženu koja je bila 1988. godište i koja je u bolnicu došla u jako teškom stanju te preminula na Hitnom traktu”, upozorava Grubešić.

Cijepljene osobe imaju znatno blažu kliničku sliku bolesti i ne trebaju bolničko liječenje, naglašava dr. Grubešić. U ovom trenutku u riječkoj bolnici na liječenju nema pacijenata koji su primili tri doze protiv koronavirusa, dok je broj pacijenata koji su primili dvije doze cjepiva upola manji nego u prethodnom valu.

Lijek djeluje

Lijek protiv koronavirusa koji se od konca prošle godine primjenjuje u hrvatskim bolnicama, pa tako i u riječkoj, a koji se temelji na dva monoklonska protutijela i daje se rizičnim pacijentima u ranoj fazi bolesti, dosad je u riječkom KBC-u primilo 15 bolesnika.

“Radi se o imunokompromitiranim bolesnicima i zasad ni u jednom slučaju nismo imali razvoj težih oblika bolesti”, ističe dr. Grubešić, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views