SKUPO PARKIRANJE

PGS: Grad ne nudi rješenja za problematičan sustav naplate parkiranja unutar KBC-a Rijeka

Vijećnica PGS-a u Gradskom vijeću Grada Rijeke Tea Mičić Badurina na posljednjoj je sjednici Vijeća reaktualizirala pitanje vrlo izraženog i vrlo skupog parkiranja u krugu bolnica riječkog KBC-a

Predložila je ukidanje naplate parkiranja za najteže bolesnike, o čemu se PGS već izjašnjavao, “ali je njezina inicijativa naišla tek na nemušto opravdavanje gradske izvršne vlasti.”  

Mičić Badurina se, međutim, nastavila baviti istom temom te je u pisanoj formi zatražila od gradonačelnika Marka Filipovića da Grad pronađe model kojim bi se doskočilo problemu s kojim se pacijenti svakodnevno suočavaju na lokalitetu Sušak KBC-a Rijeka.

Njezin dopis prenosimo u nešto sažetijoj varijanti:

„Građanka je obavila pregled unutar, odnosno 6 minuta prije isteka punog sata parkiranja, a do naplatne rampe trebalo joj je manje od jedne minute vožnje. No, kako unutar „Sušačke bolnice“ vlada posvemašnji prometni kaos, a protočnost je nikakva, pred rampom je čekala u koloni punih deset minuta i naplatničar joj je, nakon očitanja parkirne kartice, naplatio dva sata parkinga, odnosno 20 kuna. Dakako, nikakva uvjeravanja nisu joj pomogla, a kada mu je još pružila 200 kuna i čekala na povrat novca, kolona iza nje se dodatno povećala pa je još poneki građanin, čekajući svoj red, prekoračio famozni prvi ili tko zna koji okrugli sat parkiranja i bio oštećen za 10 kuna.

Ovakvo „kašnjenje“ s izlaskom isključivo je rezultat prometnog kaosa u bolničkom krugu te lose organizacije naplate parkiranja i nema nikakvog razloga da zbog takvog stanja  teret snose građani koji već u startu plaćaju previsoku propisanu cijenu parkiranja.

Molim da s upravom Rijeka plusa dogovorite adekvatniji  model naplate u ovakvim i sličnim situacijama  koji je sasvim sigurno moguć.”, napisala je Tea Mičić Badurina.

“Iz odgovora što ga je potpisao gradonačelnik Filipović potpuno je jasno da Grad Rijeka i gradska tvrtka “Rijeka plus” očito nemaju namjeru poduzeti bilo koji i bilo kakav korak kako bi riješili problematične situacije, a građane liši dodatnih troškova za koje oni jedini ne snose nikakvu odgovornost.  Štoviše, u odgovoru iz Grada tvrde da je uvođenjem naplate parkiranja prometna problematika na KBC-ovim lokalitetima znatno smanjena, a za prometni kolaps unutar njih okrivljuju nesavjesne vozače ili, pak, odgovornost pokušavaju prebaciti na eventualne nesavjesne naplatničare.”, mišljenja su u PGS-u.

Iz PGS-a prenose dio gradonačelnikova odgovora:

“…uvođenjem naplate parkiranja, prometna problematika znatno se smanjila, interventna vozila mogu nesmetano prolaziti, a nepropisno parkirana vozila se na nalog Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke, redovito premještaju specijalnim vozilom „pauk“. Ujedno, nije niti zanemariva činjenica da se svaki korisnik unutar lokaliteta može besplatno zadržati 30 minuta ukoliko u tom vremenu napusti parkiralište.

Isto tako, s obzirom na konfiguraciju prometnica koje se nalaze na svim lokalitetima, tako i na lokalitetu KBC-a Sušak, nerijetko se javljaju problemi protočnosti prometa prvenstveno uzrokovani nesavjesnim parkiranjem vozila, ili njihovim zaustavljanjem, što je uzrok stvaranju kolona prilikom izlaska s parkirališta.

Posebno treba istaknuti da se naplata na svakom lokalitetu vrši nesmetano, odnosno djelatniku je potrebno svega nekoliko sekundi da bi skenirao bar kod i naplatio parkirnu kartu, nakon čega se rampa automatski podiže. Također, svi djelatnici dužni su profesionalno komunicirati sa strankama te se ponašati pristojno i u skladu s poslom koji obavljaju. Ukoliko se u slučaju koji ste naveli, djelatnik nije primjereno ponašao, svakako upućujemo isprike, a djelatnika će, TD Rijeka plus, o incidentu i dodatno upozoriti.

Nadalje,  vrlo je bitno spomenuti da se prilikom izlaska, vozila iz KBC-a Sušak, priključuju na glavnu prometnicu, Ulicu Tome Strižića, što iziskuje dodatno vrijeme, odnosno trenutak kada je to moguće. Takav prometni tijek izaziva da se vozila sporije kreću, odnosno izaziva lančanu reakciju na sva ostala vozila koja čekaju naplatu parkiranja. Nažalost, na takve okolnosti nije moguće bitnije utjecati zbog broja vozila koja, u vršnim satima, prolaze ovim područjem.”., odgovorio je gradonačelnik.

PGS-ovci odgovaraju ovako:

“Razloga za opravdavanja, vidi se iz odgovora, ne manjka, ali ih nema za konstruktivno i objektivno sagledavanje situacije i iznalaženja načina da se građanima ne pomogne već da ih se oslobodi plaćanja dodatnih troškova na najskupljem gradskom parkiralištu zbog lošeg sustava upravljanja parkiralištem. Sasvim je jasno da način naplate parking utječe i na cjelokupan sustav upravljanja parkiralištem i samo treba biti svjestan postojećeg problema da bi se na nj reagiralo.

O visini cijene sata parkiranja već smo govorili nebrojeno puta, a ovaj ćemo samo podsjetiti gradonačelnika i mjerodavne u gradskoj tvrtki da, primjerice, pacijenti i ostali građani u krugu zagrebačke bolnice “Rebro” na raspolaganju imaju modernu garažu, a da cijena parkiranja po satu između 15.00 i 07.00 sati iznosi tek 3.00 kune, dok od 07.00 do 15.00 sati parkiranje košta 6.00 kuna po satu”, istaknuli su u Primorsko goranskom savezu (PGS). 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari