PREDSTAVILI AGENDU ZA 2023.

PGS-ovci se prigodno susreli s novinarima i poručili: ‘Nastavljamo borbu za kvalitetniji život stanovništva u svakom dijelu županije’

Kontinuirana borba za kvalitetniji život stanovništva u svakom dijelu županije i svakom segmentu života

Uže rukovodstvo Primorsko goranskog saveza upriličilo je danas u stranačkim prostorijama tradicionalni susret s predstavnicima riječkih javnih medija, a uz nezaobilazne čestitke i dobre želje za netom proslavljeni Božić i nadolazeću novu godinu, primorsko-goranski regionalisti rekapitulirali su i ovu na izmaku.

„Ovi praznični dani, odnosno zadnji dani u godini tradicionalno su vrijeme podvlačenja crte i svođenja računa, a mi u Primorsko goranskom savezu 2022. na izmaku generalno možemo biti zadovoljni“, uvodno je istaknuo politički tajnik PGS-a Franjo Butorac pa posebno taksativno istaknuo neke od aktivnosti što ih je stranka u ovoj godini uspješno provela ili inicirala.

PGS aktivan i uspješan u 2022. godini

To je prijedlog zakona o Gorskom kotaru, što ga je Skupština Primorsko-goranske županije usvojila i odaslala na daljnju saborsku proceduru; čitav niz stranačkih programskih ciljeva i projekata proklamiranih tijekom izborne kampanje što je ušao u Proračun Grada Rijeke i koji se polako ostvaruju; inzistiranje na obnovljivim izvorima energije izmjenama Prostornog plana PGŽ po hitnoj proceduri kao temeljnom preduvjetu za gradnju solarnih elektrana na prostoru županije te, također kao apsolutni prioritet budućih parlamentarnih izbora ako ćemo ih smatrati pravičnim i demokratskim, a posebno u Primorsko-goranskoj županiji, donošenje novog izbornog zakona i definiranje izbornih jedinica.

Na rad riječkog ogranka PGS-a posebno se osvrnula njegova predsjednica Tea Mičić Badurina istaknuvši da je stranka kontinuirano, a posebno kroz rad Gradskog vijeća Grada Rijeke, artikulirala potrebe i probleme stanovništva grada te nudila rješenja, a ponajviše u dijelu poboljšanja kvalitete života i u dijelu socijalne politike.

„Primjerice, dugo smo ukazivali na neprihvatljivu cijenu parkinga u krugu KBC-a Rijeka i dijelom smo uspjeli ispraviti nepravdu ukidanjem naplate u Dječjoj bolnici na Kantridi te smanjenjem cijene sata parkiranja na ostalim bolničkim lokalitetima s 10,00 na 8,00  kuna. Smatramo da cijena još mora pasti, a da za najteže pacijente, recimo onkološke, parking mora biti besplatan i na tome ćemo nastaviti inzistirati. Isto tako, čvrsto smo stali iza odgojitelja i ostalih zaposlenika u vrtićima aktivno podržavajući njihovu borbu za povećanje plaća i bolje uvjete rada“, nabrajala je Mičić Badurina, a potom se, dakako, dotaknula teme što je u najvećoj mjeri obilježila i aktivnosti PGS-a Rijeke, ali i cjelokupnu riječku političku scenu u 2022. godini- HNK „Ivana pl. Zajca“.

Slučaj HNK „Ivana pl. Zajca“

„Nažalost, i u novu godinu ulazimo bez epiloga ove mučne teme koja je od riječke kazališne kuće napravila ozbiljan slučaj, kako kulturni i politički tako, nažalost, i sudski. Sve zahvaljujući intendantu koji se ne da maknuti s pozicije unatoč odluci Gradskog vijeća da ga razriješi, a u čemu uživa svesrdnu podršku ministrice kulture Obuljen Koržinek koja, štiteći intendanta, zatire i demokraciju i pluralizam i lokalnu samoupravu te na dosad neviđen način nipodištava politički i pravni sustav Republike Hrvatske. Čekajući odluke Upravnog suda devastacija se u kazalištu nastavlja, i ljudska i kadrovska i umjetnička i svaka druga“, konstatirala je Tea Mičić Badurina pa zaključila da je stranka vrlo zadovoljna činjenicom da je velik dio programskih smjernica našao mjesto i u ovogodišnjem gradskom proračunu.

Predsjednik PGS-a, pak, Darijo Vasilić podsjetio je na brojne izazove s kojima su se suočavale i lokalne, odnosno regionalne samouprave i država, ali i cijeli svijet: od pandemije i energetske krize, preko inflacije, do razornog rata u Ukrajini koji i jest inicirao mnoge od problema. Istovremeno, naglasio je, svjedočili smo i najboljim turističkim rezultatima u povijesti Hrvatske koji su, pak, rezultirali i rekordnim proračunima poslovnih subjekata i lokalnih samouprava naslonjenima na tu gospodarsku granu.

Borba za opstojnost Gorskog kotara

„PGS se, kao ozbiljna regionalna stranka, uhvatio u koštac sa svim tim izazovima, nudio rješenja za bolji život građana i gospodarstvenika, inicirao aktivnosti za premošćivanje političkih kriza na županijskoj razini, pa i za donošenje županijskog proračuna tako da bez krzmanja možemo zaključiti da je naša stranka bila veliki faktor stabilnosti u političkom životu Primorsko-goranske županije. Ipak, mislim da je život stranke u ovoj godini u znatnoj mjeri obilježila stalna borba PGS-a za opstojnost Gorskog kotara, odnosno za dostojanstven život Goranki i Gorana. Najprije kroz rasprave u Skupštini Županije, a potom i predlažući zakon o Gorskom kotaru, njegovo prihvaćanje u Županiji te slanje Vladi i Saboru RH, ali i saborskim klubovima kako bi svi zastupnici imali uvid u stvarno stanje stvari te osvijestili potrebu da Gorski kotar napokon dobije i poseban status, kao i mnoge europske regije s istim ili sličnim zemljopisnim karakteristikama“, istaknuo je Vasilić.

Još jednom je naglasio potrebu hitne liberalizacije županijskog Prostornog plana radi olakšavanja izgradnje solarnih elektrana. Razloge za njihovu gradnju i u energetskom i u ekološkom i u gospodarskom kontekstu ne bi trebalo posebno pojašnjavati, a posebno i stoga što ovaj kraj ima iznimne solarne potencijale što ih moramo početi ozbiljno koristiti. Sve to, rekao je predsjednik PGS-a, bit će moguće kada Prostornim planom PGŽ bude omogućeno lokalnim samoupravama da svojim planovima realiziraju solarne elektrane do 10 megavata, a one iznad 10 megavata županijskom prostorno-planskom dokumentacijom. 

PGS-ov prijedlog novog izbornog sustava

Na kraju je Darijo Vasilić podsjetio i da je upravo Primorsko goranski savez prvi u Hrvatskoj u javnost izašao s vlastitim službenim prijedlogom novog izbornog sustava i to tako da bude koncipiran prema modelu „Jedna županija-jedna izborna jedinica“, odnosno da se Hrvatska sastoji od 21 izborne jedinice, a da broj zastupnika po izbornoj jedinici bude srazmjeran broju birača u županiji, odnosno jedinici.

„To bi bio najracionalniji, ali i najpošteniji izborni sustav u kojemu bi svaki birač i svaki njegov glas bio jednakopravan u odnosu na drugog. Imamo informacije da najveće hrvatske političke stranke ozbiljno razmatraju naš prijedlog, ali i, što je najvažnije, da nemaju ozbiljnije zamjerke na nj“, završio je službeni dio susreta s novinarima Vasilić.

Nakon toga uslijedilo je i neformalno druženje stranačkog rukovodstva s predstavnicima javnih medija uz gutljaj i zalogaj tijekom kojega je PGS novinare, snimatelje i fotoreportere simbolično darivao.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari