"REGIONALCI OVIME POMETENI"

PGS TRAŽI PROMJENE: Jedna županija, jedna izborna jedinica!

“Nakon što se slegla izborna prašina, a Sabor je konstituiran, željeli smo ukazati na činjenicu da su i ovi parlamentarni izbori opet pokazali apsurd izbornog zakona koji je najvidljiviji u Primorsko goranskoj županiji te u Gradu Zagrebu.”, ističu iz PGS-a.

“Izborne jedinice su maćeha izbornog zakona i biračkog prava u RH! Zakinute su na taj način i regionalne stranke, koje su izbornim krojenjem pometene, što mi iz PGSa osjećamo već zadnjih 30 godina”, u uvodu u temu istaknula je Nasrin El Gharni.

„Izborne jedinice koje su skrojili Franjo Tuđman i Vladimir Šeks u svrhu političkog inženjeringa i dan danas se nepravedno prelamaju posebno preko leđa građana PGŽ i Grada Zagreba.

PGŽ je, naime, podijeljena na dvije izborne jedinice a Grad Zagreb na četiri. Tako, primjerice, stanovnici Kastva, Viškova, Klane, Grobnika, Bakra, Novog Vinodolskog i cijelog Gorskog kotara glasaju zajedno sa Zagrepčanima s Jaruna i Gajnica, Karlovčanima i Samoborcima.

Nadalje, problem je i razbijanje dijelova bivše općine Rijeka u dvije izborne jedinice. Nigdje u RH nije došlo do takve podjele biračkog tijela s istim interesom, čime je i smanjena mogućnost kvalitetnog zastupanja.

Postavlja se pitanje koliko saborski zastupnik iz Zagreba poznaje probleme stanovnika općine Viškovo ili stanovnika Gorskog kotara i može li kvalitetno zastupati njegove interese. Ti građani su diskriminirani!“, izjavila je danas Ingrid Kršulja.

“Da izborni sustav RH treba prilagoditi važećem županijskom ustroju te da je on trenutno neustavan i nezakonit, upozorava već 10 godina i Ustavni sud, međutim, na nebrojeno puno primjera se nažalost pokazalo, koliko Vlada drži do mišljenja Ustavnog suda i samog Ustava kao temeljnog pravnog akta ove države, pa tako i sada.

Broj birača po izbornim jedinicama nije u skladu sa zakonom. Po zakonu, broj birača među izbornim jedinicama smije se razlikovati najviše 5 posto, a u stvarnosti razlike iznose i 25 posto, te je tako težina glasa birača u jednoj izbornoj jedinici bila veća nego u drugoj izbornoj jedinici. Tako da u IV. Izbornoj jedinici saborske zastupnike bira 317.759 birača, a u IX. 414.280 birača. Što u apsolutnim brojkama znači da za saborskog zastupnika u IV. izbornoj jedinici je potrebno oko 22000 glasova za mandat, dok je u IX. izbornoj jedinici potrebno skoro 30000 za isto.

Sabor je trebao donijeti novi zakon o izbornim jedinicama 2011. godine, a još se ništa nije pomaklo s mjesta niti se ijedna Vlada dosad s time uhvatila ukoštac”, rekao je Damir Pilepić.

Daljne postupke PGS-a najavila je Tea Mičić Badurina.

„Stoga smo htjeli najaviti početak naše inicijative za izmjenom neprirodne i nepravedne podjele zemlje te prijedlogom da svaka županija bude jedna izborna jedinica s brojem mandata proporcionalnim broju birača u pojedinoj županiji, sve dok državu konačno ne podijelimo na regije. Započeli smo izradom prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakona koje ćemo poslati u saborsku proceduru, a u tu svrhu ćemo organizirati i prikupljanje potpisa online peticijom.

Nadam se da se nećemo morati boriti 20 godina da u vlastitoj županiji budemo jedna izborna jedinica kao što smo se morali boriti 20 godina da bi besplatno prešli preko Krčkog mosta.”, zaključila je Tea Mičić Badurina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari