KONFERENCIJA ZA MEDIJE

PGS za veće plaće odgajateljicama u riječkim vrtićima, vatrogascima i veću pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju

„Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci ranije predškolske dobi za 2023./2024.“, uz rebalans ovogodišnjega gradskog proračuna, bit će središnja tema predstojeće, 20. po redu u ovom mandatu, sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Na njih su se na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuli i vijećnici Primorsko goranskog saveza.

O temi predškolskog odgoja burno se raspravljalo i na zadnjoj sjednici Vijeća, ali ju je gradonačelnik Marko Filipović, svjestan nemogućnosti da se nađe pomirljivo rješenje prihvatljivo većini vijećnica i vijećnika, povukao s dnevnog reda.

Problemi u riječkim vrtićima, naglasila je Ana Trošelj, PGS-ova predsjednica Gradskog vijeća, veliki su, a tiču se i nedovoljnog broja upisnih mjesta i nedostatka stručnog kadra ali i gorućeg pitanja radnopravnog statusa vrtićkog osoblja.

- Na tu je temu od posljednje sjednice Gradskog vijeća održan niz sastanka, ali nije iznjedren zajednički prijedlog klubova vijećnika pa je i PGS uoči sjednice što slijedi uložio vlastiti amandman. Baš kao i na prijedlog rebalansa proračuna, rekla je Trošelj a detaljnije ih je obrazložila predsjednica PGS-ova kluba Tea Mičić Badurina. 

Istaknula je da je stranci u predloženom rebalansu ključna stavka povišenje plaća u vrtićima, ali i ono vatrogascima.

- Tim povišenjima plaća ipak je izbjegnut štrajk odgojiteljica i odgojitelja u riječkim vrtićima, ali ne smijemo zaboraviti i da se njime, rebalansom, konačno osiguravaju sredstva za više plaće zaposlenicima u gradskoj upravi, rekla je Mičić Badurina.

Dodala jei da je PGS, zbog kompleksnosti realizacije osnivanja centra za ranu prevenciju s ciljem pomaganja djeci s teškoćama u razvoju, a u koju su uključeni i Primorsko-goranska županija te Centar za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ iz Selca, odlučio svoj amandman na izvorni proračun prenamijeniti i predviđena sredstva uložiti opet u skrb o djeci s teškoćama u razvoju.

Preciznije, u njihove mjesečne terapije što ih realiziraju civilne udruge koje se bave tom djelatnošću, a sve do konačne promjene Odluke o socijalnoj skrbi nakon čega će sredstva za terapiju biti uplaćivana izravno roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Dodala je Mičić Badurina da će PGS na sjednicu Vijeća izaći i s prijedlogom amandmana vezanim uz javne potrebe u predškolskom odgoju i obrazovanju i to predlažući povišenje iznosa sufinanciranja djelatnosti privatnih vrtića s 230 na 260 eura po djetetu za jaslički program, odnosno s predložena 173 na 200 eura za vrtićki program, a kako bi na kraju balade dodatno rasteretili kućne budžete mladih roditelja.

Na konferenciji za novinare politički tajnik Primorsko goranskog saveza Franjo Butorac upoznao je javnost s inicijativom da se Grad Rijeka uključi u pružanje pomoći katastrofalnim poplavama stradaloj talijanskoj Faenzi, gradu s kojim je Rijeka prije punih 40 godina potpisala povelju o bratimljenju.

Faenza je, podsjetio je Butorac, Hrvatsku obilato pomagala tijekom Domovinskog rata, a nužnu su pomoć slali čak 64 puta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari