122 PROGRAMA

PGŽ dodijelila milijun kuna neprofitnim organizacijama

Primorsko-goranska županija dodijelila je milijun kuna udrugama i neprofitnim organizacijama na javnom pozivu za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša i prirode te civilne zaštite u 2022. godini.

Sredstva će se rasporediti na 94 prijavitelja za 122 programa, rekla je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare.

„PGŽ prepoznaje važnost financijske podrške radu neprofitnih organizacija civilnog društva kako bi im olakšali djelovanje u zajednici. Javni poziv pokriva široki spektar programa, a značajna sredstva namijenit će se i obnovi crkava na području PGŽ-a“, rekla je zamjenica.

Izvijestila je i da se trenutno na području PGŽ-a nalazi 799 raseljenih osoba iz Ukrajine. Šestero djece pohađa srednju školu, a 53 osnovnu, i to 36 na području županije, 11 u gradu Rijeci, troje u Opatiji i troje u Crikvenici.

Za održavanje javnih i nerazvrstanih cesta na području Gorskog kotara i Općine Klana, Primorsko-goranska županija ravnomjerno će rasporediti iznos od 450 tisuća kuna za pomoć deset jedinica lokalne samouprave, informirala je resorna pročelnica Nada Milošević pojasnivši uvjete javnog poziva.

„Kriterij je bio da se sjedište JLS-a nalazi iznad 450 metara nadmorske visine kako bi se pomoglo jedinicama sa specifičnim uvjetima života. Na javni poziv se odazvalo svih deset lokalnih samouprava s prijavama u vrijednosti 1,4 milijuna kuna, koje bi PGŽ financirala s 50 posto. S obzirom je planiran iznos od 450 tisuća kuna, a nije bilo hitnoća i potrebe izrade projektne dokumentacije ili ishođenja dozvola, svakom prijavitelju dodijeljen je iznos od 45 tisuća kuna“, rekla je pročelnica.

VIDEO DANA:

Pročelnik Brajan izvijestio je o odabiru projekata razvoja selektivnih oblika turizma za 2022. godinu. Raspoređeno je 300 tisuća kuna lokalnim turističkim zajednicama za sedam projekata, poput uređenja šetnica, obnove suhozida, postavljanja punionice za električne bicikle, a TZ-u Gorski kotar dodijeljen je iznos od 125 tisuća kuna za projekt postavljanja turističke signalizacije uz autocestu A6 za koji je spreman elaborat i ishodovane dozvole. „Ulažemo u marketing koji će doprinijeti boljoj vidljivosti i sadržajima u našoj županiji“, rekao je pročelnik.

U Primorsko-goranskoj županiji je 39 pozitivnih od 358 ukupno testiranih uzoraka, izvijestio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević. Napomenuo je kako na tjednoj bazi raste broj novozaraženih, a prevladava tzv. BA2 podvarijanta omikrona.

„Ta varijanta nije identificirana kao značajno drugačija od dosadašnje BA1, niti je se treba tretirati kao novi val zaraze, budući da se ne ističe značajnom razlikom u simptomima i zaraznošću“, objasnio je Rončević.

Do prošlog tjedna bilježio se pad hospitaliziranih pacijenata, a s današnjim danom ih je 73 na bolničkom liječenju, dok je jedna osoba na respiratoru.

Rončević je istaknuo kako je značajan dio pacijenata hospitaliziran zbog drugih razloga, a infekcija koronom je otkrivena u sklopu redovnih testiranja prilikom prijema pacijenata na bolničko liječenje.

Govoreći o cijepljenju, naveo je da se dnevno cijepi 50-ak osoba, a bilježi se sve više dolazaka osoba koje su odgađale primanje treće doze cjepiva zbog nedavne infekcije COVID-om. Pozivajući sve koji to još nisu učinili, epidemiolog Rončević je istaknuo važnost cijepljenja i pripreme za jesenski period kako bi se s dolaskom hladnijeg vremena i eventualnog novog soja virusa smanjila mogućnost izbijanja novog vala zaraze.

Za situaciju u školama je naveo kako od uspostave novog režima samotestiranja djece nije bilo većih zaraza. Zaključio je da se postojeće rješenje pokazalo dobrim jer se ne bilježe veći izostanci s nastave, a značajno je olakšan posao školskom i zdravstvenom sustavu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari