ZANIMLJIV AKTUALNI SAT

PGŽ: Dogradnji osnovne škole u Rabu jednoglasna podrška na sjednici Županijske skupštine

Foto: Riportal - Pixsell

U opatijskom hotelu „Royal“, uz poštivanje epidemioloških mjera, održana je 36. sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem je od strane vijećnika otvoreno više tema.

Aktualni sat

Između ostalog, zatraženo je od župana Zlatka Komadine da organizira sastanak s ministrom Olegom Butkovićem oko problema reduciranih trajektnih i katamaranskih linija za otoke Cres i Lošinj što otežava život stanovnicima, pogotovo učenicima i umirovljenicima.

Župan Komadina rekao je da je upoznat s ovim problemom koji je posljedica pada gospodarskih aktivnosti, ali smatra da država mora osigurati sredstva za održavanje linijskog prometa morem i omogućiti otočanima dostupnost svih usluga. Rekao je da će na ovu temu zatražiti sastanak s resornim ministrom uz napomenu da uskoro slijedi rasprava o definiranju obalnog javnog linijskog prometu na razini svih obalnih županija.

Postavljeno je i pitanje oko racionalnosti najave uređenja manjih skijališta i sanjkališta na području Gorskog kotara.

Župan Komadina odgovorio je kako su prvi snježni dani pokazali iznimno velik interes građana za rekreativnim aktivnostima. Dodao je da je Županija velika sredstva uložila u razvoj Platka koji je postao prostor cjelogodišnjeg sporta i rekreacije, te da je uz taj visokobudžetni projekt spremna pomoći goranskim gradovima i općinama za razvoj mreže malih skijališta i sanjkališta za kojima evidentno postoji interes i gostiju i stanovnika Gorskog kotara.

Jedno od pitanja odnosilo se i na pritužbe građana Bakra oko rada lučkog terminala za ugljen koji je veliki zagađivač.

Župan Komadina rekao je da je to problem koji postoji već godinama, da bi ovo pitanje najprije trebalo postavit Gradskom vijeću Bakra i Lučkoj upravi Rijeka koja je državna, a Županija nema nadležnost za rješavanje tog problema, osim što kontinuirano traži poštivanje visoke razine ekoloških mjera svih industrijskih postrojenja u PGŽ.

Limitirana naknada članovima Županijske skupštine

Prve točke današnjeg dnevnog reda odnosile su se na obvezu usklađivanja Statuta PGŽ, Poslovnika Županijske skupštine, kao i naknada za rad članova ŽS i stalnih radnih tijela Skupštine koje su jednoglasno usvojene. Najvažnije izmjene odnose se na smanjenje broja članova Skupštine PGŽ sa sadašnjih 45 na 41 člana te limitiranje naknada članovima na maksimalni iznos od 15.000 kuna godišnje.

Na dnevnom redu sjednice 27 točaka

Na dnevnom redu sjednice bilo je 27 točaka, među kojima i prijedlozi odluka o rasporedu decentraliziranih sredstava za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu skrb koje su podržane većinom glasova.

Županijska skupština jednoglasno je podržala i projekt rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Ivana Rabljanina u Rabu. Procijenjena projektna vrijednost ove zajedničke investicije PGŽ i Grada Raba je 12 milijuna kuna. Projektom se predviđa dogradnja 763 četvorna metra na tri etaže, a planirani rok dovršetka je 2023.godina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je istaknula resorna pročelnica Edita Stilin, s ovom investicijom ostaju još samo dvije osnovne škole, u Kastvu i Viškovu, s dvosmjenskim radom, no i za te škole postoje planovi. Najavila je za sljedeći mjesec dovršetak radova najveće kapitalne investicije u školstvu PGŽ, dogradnje i rekonstrukcije osnovne škole Jelenje-Dražice sa školskom sportskom dvoranom.

Usvojene su i odluke o sufinanciranju Županijske linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu na relaciji Baška – Lopar – Baška te odluka kojom se utvrđuje i nova linija koja će povezivati Veli Lošinj i Rab. Usvojeno je i više odluka dodjela koncesije na pomorskom dobru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views