SUPER VIJESTI

PGŽ: Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu dobivaju 46 novih vozila

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Županijskim zdravstvenim ustanovama raspoređeno 3,3 milijuna eura

Župan Zlatko Komadina na početku redovitog susreta s novinarima izvijestio je kako, prema izvješćima nadležnih službi, nema ozlijeđenih niti prijavljene materijalne štete uslijed potresa koji su u jutarnjim satima u nedjelju pogodili područje Primorsko-goranske županije i grada Senja.

„Potres je bio poprilično jak i kratko je trajao, ali je izazvao dosta neugodnosti među građanima. Bilo je puno poziva prema Centru 112. Zvao je i premijer Andrej Plenković ukoliko je potrebna pomoć“, rekao je župan dodavši da je u Strossmayerovoj ulici u Rijeci pao dio s krova, no, srećom nije bilo prolaznika.

Podsjetimo, prvi potres zabilježen je s epicentrom nedaleko Fužina, oko 20 km jugoistočno od Rijeke. Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru. Dvadesetak minuta kasnije u 10.43h, zabilježena su još dva slaba potresa. Jedan je epicentar imao oko 10 km južno-jugoistočno od Senja, a magnituda mu je iznosila 2.5, dok je drugi naknadni potres s epicentrom kod Fužina, magnitude 2.7.

Planirana je nabavka 46 vozila

Govoreći o odlukama s prošlotjednog Kolegija, župan je informirao o rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije između zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Primorsko-goranska županija u 2024. godini u visini od 3,3 milijuna eura.

Dvije trećine raspoređuju se primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prije svega Domu zdravlja PGŽ i Zavodu za hitnu medicinu.

U velikoj mjeri sredstva će služiti za obnavljanje voznog parka kako bi se starost vozila spustila ispod pet godina. Planirana je nabavka 46 vozila, i to 20 automobila za gerontodomaćice, sedam vozila za potrebe hitne medicine, 16 saniteta i tri vozila za dijalizu.

Što se tiče investicijskog ulaganja, župan je izdvojio nabavku novog kardiološkog 4D ultrazvuka za Dom zdravlja PGŽ kao i novi uređaj za magnetsku rezonancu u Thalassotherapiji Opatija, potom uređenje i zamjenu dizala u objektu Istra Thalassotherapije Crikvenica te adaptaciju bolničke praone u specijalnoj bolnici INSULA. Dodao je da će Županija morati intervenirati i rebalansom proračuna financirati dovršetak uređenja preostalog kata zgrade starog rodilišta u Rijeci.

„Jedna voćka za svakog prvašića“

Raspisan je i Javni poziv za prijavu projekata za raspodjelu sredstava za poticanje rada županijskih lučkih uprava. Za gradnju i održavanje lučke podgradnje i nadgradnje te nabavku dokumentacije i opreme planirana su sredstva u visini 1,6 milijuna eura.

Donijeta je i odluka o rasporedu sredstava Osnovnoj školi Maria Martinolića, Mali Lošinj za provedbu projekta „Jedna voćka za svakog prvašića“ dok će se Općinama Klana i Matulji sufinancirati uređenje Ureda za mlade PGŽ.

Plan aktivnosti za Platak u 2024. godini

Pročelnik Ljudevit Krpan predstavio je plan aktivnosti za Platak u 2024. godini.

Kako je rekao, na raspolaganju je 120 tisuća eura, a cilj je privesti kraju uređenje žičare i u suradnji sa Županijskom upravom za ceste PGŽ dovršiti početni kilometar ceste prema Platku, za što je ŽUC osigurao 450 tisuća eura.

Informirao je i da na Platku testno radi meteo stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prvi podaci o meterološkim uvjetima očekuju se koncem ljeta. Najavio je i obilazak staza Radeševo 1 i 2 kako bi se, na inicijativu županijskog vijećnika, razmotrila mogućnost čišćenja padina od kamenja dok je u partnerstvu sa ŽOC-om u planu ispitati rješenje drenaže i lagune koje bi zaštitilo Veliki dom od ponovnih poplava uslijed velikih kiša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari