SUSRET S NOVINARIMA

PGŽ domaćin 20 obljetnice Hrvatske zajednice županija; Za projekte zdravstva i socijalne skrbi raspoređeno više od 240 tisuća eura

Na redovitom susretu s novinarima, župan Zlatko Komadina predstavio je Nacrt prijedloga Plana razvoja turizma Primorsko-goranske županije do 2030. godine.

Kako je naveo, riječ je o kvalitetnom dokumentu koji je prošao javnu raspravu. Usvojen je na skupštini Turističke zajednice Kvarnera, što je redovni postupak prije odlaska na Županijsku skupštinu. Izrađivač je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike. Glavne odrednice su kvaliteta, održivost i raznolikost turizma, a lokalnom stanovništvu osigurati kvalitetne uvjete za život i rad.

Naglasak je stavljen i na potporu velikim manifestacijama poput recentno održanog drugog izdanja WRC Croatia 2023. koji se na inicijativu PGŽ-a ove godine vozio na dvije lokacije, u Gorskom kotaru i na Platku, a slika ovog kraja obišla je cijeli svijet. Nacrt Plana jedna je od glavnih točka dnevnog reda svibanjske sjednice Županijske skupštine PGŽ koja će biti održana u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, navodi župan i izvještava i kako je Vedran Martinić imenovan za ravnatelja Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora u još jednom mandatu.

Primorsko-goranska županija domaćin je obilježavanja 20 godina Hrvatske zajednice županija koje će biti održano ovog četvrtka i petka, 27. i 28. travnja 2023. godine u Opatiji i Novom Vinodolskom. Očekuje se dolazak svih župana te premijera Andreja Plenkovića s članovima Vlade RH. Prema riječima župana, namjera je iskoristiti posjetu i prezentirati prirodnu i kulturnu baštinu te turističke potencijale našeg kraja.

Program obilježavanja predstavila je predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj. U planu prvog dana je obilazak Centra za velike zvijeri i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici te upoznavanje s kvarnerskom eno i gastro ponudom. Drugi dan, od 10.00 do 12.30 sati, na rasporedu je konferencija i glavna svečanost u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta. Slijedi posjeta Novom Vinodolskom, gdje će ih primiti gradonačelnik Tomislav Cvitković, i Vinskoj kući Pavlomir.

Župan Komadina podsjetio je kako je inicijativa osnivanja HZŽ krenula upravo s ovog područja, a on sam je imao čast biti njenim prvim predsjednikom. Danas je to respektabilna institucija s učlanjenim svim županijama i Gradom Zagrebom, zaključio je.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač informirala je o odobravanju financijskih sredstava za provedbu programa / projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2023. i 2024. godini. Ukupno je raspoređeno 194 tisuće eura za 37 udruga, a projektima i programima su obuhvaćene sve prioritetne skupine iz Socijalnog plana PGŽ – osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, beskućnici i osobe u riziku od siromaštva i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s poteškoćama u ponašanju. Odobrena financijska sredstva namijenjena su sufinanciranju plaća stručnih radnika.

Govoreći o nadstandardu, pročelnica je podsjetila na participaciju Županije s jednom trećinom ukupnih troškova u obnovi prostora Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka koji je bio smješten na Baredicama. Uređenjem novog prostora učenici i djelatnici dobili su adekvatniji i veći prostor za boravak i provedbu odgojno-obrazovnog programa.

Na prošlotjednom Kolegiju župana doneseno je i više odluka iz resora zdravstva, a priopćila ih je privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec.

Thalassotherapiji Opatija dana je suglasnost za nadogradnju radne stanice za obradu slika u radiologiji. Riječ je o dodatnoj informatizaciji radiološke dijagnostike koja je započela prošle godine. Ukupan iznos investicije iznosi 160 tisuća eura od kojih je 120 tisuća eura osigurano iz decentraliziranih sredstava. Domu zdravlja Primorsko-goranske županije dana je suglasnost za sklapanje Ugovora za nabavu digitalnog mobilnog mamografa vrijednog 331 tisuća eura koji će se većinskim iznosom financirati iz proračuna Županije. Mobilnim mamografom primarno će se povećati dostupnost usluge na udaljenim mjestima na području Gorskog kotara i na otocima.

Slijedom odluke o odobravanju financijskih sredstava za provedbu programa / projekata iz područja zdravstva u 2023. godini, financirat će se devet programa u ukupnom iznosu od 54 tisuće eura u četiri prioritetna područja definirana županijskim Planom za zdravlja – prevencija kroničnih nezaraznih bolesti, mentalno zdravlje i podrška obitelji u zajednici, podrška obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju i aktivno starenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari