FINANCIRANJE NJIHOVOG RADA

PGŽ financira rad Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

Župan Zlatko Komadina uručio je članovima Vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina ugovore o financiranju njihova rada vrijedne 337.500,00 kuna. Na području PGŽ djeluje osam vijeća i pet predstavnika nacionalnih manjina, a za njihove programske aktivnosti, kao i rad udruga nacionalnih manjina Primorsko-goranska županija je u 2021. godini izdvojila 1.341.000,00 kuna.

„Upravo zbog naših nacionalnih manjina Primorsko-goranska županija je bogata županija u kojoj imamo skladan život svih nacija i vjera već stotinama godina. Zbog raznih povijesnih okolnosti mnogi ljudi su došli živjeti u ovaj kraj u kojem skladno žive s većinskim hrvatskim stanovništvom. Županija brine o radu nacionalnih manjina, njihovim vijećima i kulturnim potrebama i primjer smo u Hrvatskoj,“ rekao je župan.

Predstavnica slovačke nacionalne manjine Miroslava Gržinić zahvalila se Županiji na potpori, dok se u ime Vijeća obratio potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Mensur Ferhatović koji je također naglasio kako je PGŽ ogledni primjer suradnje s predstavnicima manjina. „Od 2003. godine kada su formirana vijeća, napravili smo puno toga u suradnji s predstavnicima vlasti. Grad Rijeka i PGŽ prvi su u Hrvatskoj potpisali Sporazum o osnivanju Koordinacije vijeća nacionalnih manjina i unaprijedili suradnju,“ naglasio je Ferhatović.

Na području PGŽ djeluje Vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine te predstavnici češke, mađarske, ruske, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Primorsko-goranska županija ima značajan broj stanovnika (10%) koji su se izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina.
Događaju su prisustvovali i zamjenik župana Petar Mamula, pročelnik Ureda županije Goran Petrc i voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari