PGŽ i dalje u društvu najrazvijenijih županija. U potresom pogođenu Albaniju poslana pomoć

“Primorsko-goranska županija izdvojila je 75.000 kuna za pomoć u saniranju posljedica katastrofalnog potresa u Albaniji”, rekao je na početku današnjeg redovnog susreta s novinarima župan Zlatko Komadina

Župan je podsjetio na činjenicu da u našoj Županiji živi značajan broj predstavnika albanske nacionalne manjine te na prijateljske odnose naše Županije s Republikom Albanijom.

“Rezultati gospodarstva u PGŽ za 2018.godinu potvrđuju da smo i dalje u društvu najrazvijenijih županija”, istaknula je pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar.

Dodala je kako opća gospodarska kretanja poduzetnika Primorsko-goranske županije govore o porastu broja poduzeća. Ukupno ih je registrirano 10.974 što je rast od 7,7 posto u odnosu na godinu ranije. U 2018. godini evidentirano je 61.769 zaposlenih po čemu smo 3. rangirana županija.

Od ukupnog broja registriranih pravnih osoba samo ih 79 spada u kategoriju velikih i srednjih subjekata i oni zapošljavaju 34% ukupnog broja zaposlenih te ostvaruju 42% ukupnih prihoda. To govori, pojasnila je Raukar, da u strukturi gospodarstvu PGŽ dominiraju mala i mikro poduzeća dok udio obrta, koji također bilježe rast, u ukupnom poduzetništvu PGŽ iznosi 42,05 %.

O prijedlogu Godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom Primorsko-goranske županije za 2020. godinu izvijestila je resorna pročelnica Nada Milošević.

Rekla je kako taj plan obuhvaća prihode i rashode za upravljanje pomorskim dobrom, plan davanja koncesija kojeg je već usvojila Županijska skupština kao i plan utvrđivanja granica pomorskoga dobra.

Prema njezinim riječima od upravljanja pomorskim dobrom očekuje se prihod u visini 15.490.000 kuna pri čemu dominiraju prihodi iz naknada za koncesije u iznosu 8 milijuna kuna te 4,5 milijuna kuna iz naknada od vezova za barke i jahte.

Najavila je također da je u planu slijedeće godine utvrditi granice pomorskog dobra na još 14 kilometara obale. Od ukupno 1.0268 kilometara do sada je već 50 posto definirano granicama, a na rješavanju u resornom ministarstvu mora nalaze se prijedlozi za oko 100 kilometara, rekla je Milošević te dodala kako se prijedlozi za određivanje granica dolaze od lokalnih samouprava.

Nadovezujući se na temu ulaganja na pomorskom dobru župan Komadina rekao je kako se zadnje se vrijeme sve češće govori tko je što napravio na području PGŽ, tko je za što zaslužan, a tko nije.

“Očito je krenuo predizborni folklor pa je za očekivati da toga bude sve više i više. Dozvolite da podsjetim sve one koji zaborave spomenuti kako svi ti projekti ne bi bili niti pokrenuti, a kamo li realizirani da nije Primorsko-goranske županije. Primjerice, nedavno je u Kraljevici bilo riječi o nizu projekata iza kojih stoji, prije svega Županija, a u javnost je plasirana polu informacija. One koji su zaboravili podsjećam da je PGŽ preko svoje ŽLU izradila i realizirala projekt luke Carovo, PGŽ obnavlja kaštel u Kraljevici kroz projekt Putovima Frankopana, PGŽ je OŠ u Kraljevici uvrstila u projekt energetske obnove i obnovila zajedno s još sedam škola na području PGŽ,” rekao je župan te dodao da uvijek ističe partnerstvo s lokalnim samouprava i resornim ministarstvima u realizaciji svih tih projekata.

“Naravno, zahvaljujem na pomoći resornih ministarstava koji su novac iz EU Fondova proslijedili našim projektima ali zato što su oni bili spremni. Sve projektne dokumentacije financirala je PGŽ, a zbog centralizirane države sredstva iz EU Fondova idu preko ministarstava”, rekao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari