U Rijeci održan prijem za novu kinesku veleposlanicu u Hrvatskoj

Veleposlanicu su primili zamjenik gradonacelnika Marko Filipovic i zupan Zlatko Komadina. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U Salonu Grada Rijeke održan je zajednički prijem Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije za novu veleposlanicu Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Nj. E. Xu Erwen.

Domaćini prijema, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, župan PGŽ Zlatko Komadina i ravnatelja Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić, primili su veleposlanicu Erwen i njenu pratnju koju su činili njen savjetnik za gospodarstvo Liu Kai, treći tajnik Zhao Luoxi, ataše Qin Xuan te direktor tvrtke „China Road and Bridge Corporation“ Lu Shengwei.

Glavne teme sastanka bile su gospodarska suradnja između Kine i ovdašnjih kompanija, a zamjenik gradonačelnika Filipović predstavio je ekonomsku strukturu grada te projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture s naglaskom na njegov infrastrukturni dio, kao i postojeću suradnju Rijeke s tri kineska prijateljska grada – Qingdaom, Dalianom i Ningboom. Župan Komadina prezentirao je geografski, gospodarski i kulturni značaj regije, posebice razvoja industrijskih zona i lječilišnog turizma.

Veleposlanica Erwen izrazila je zadovoljstvo ubrzanim razvojem gospodarskih i diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske, koji se ogleda i u rapidnom povećanju broja kineskih turista u Hrvatskoj, ali i rastu hrvatskih proizvoda, prvenstveno onih prehrambenih, na kineskom tržištu. Uz namjere za uspostavljanjem suradnje u zdravstvu, kulturi i visokom obrazovanju kroz programe učenja kineskog jezika i kulture u suradnji s kineskim sveučilištima, veleposlanica je iskazala interes za suradnju vezanu uz farmaceutsku i zdravstvenu industriju koja se uklapa u međunarodne inicijative NR Kine koja u 70. obljetnici osnivanja države provodi nove strateške planove globalnog razvitka.

Prilikom davanja izjava za medije, Filipović je naveo kako su riječki odnosi s prijateljskim kineskim gradovima u uzlaznoj putanji, posebice kroz kineske programe „Belt and Road Initiative“ i „17+1 Central and Eastern European Countries“. „Kineske kompanije zainteresirane su za neke projekte na našem području, Rijeka je definitivno u svim kineskim planovima za Hrvatsku i ima značajno mjesto u njihovim međunarodnim inicijativama“, rekao je Filipović, navevši kako se Rijeka i PGŽ nalaze među liderima sve intenzivnijih odnosa Kine i Hrvatske. Župan Komadina rekao je kako su dobri odnosi s provincijom Liaoning i gradom Dalianom temelj za nastavak suradnje koja će rezultirati vidljivim ekonomskim efektima, navodeći Rijeku i njenu okolicu kao mjesto s kojeg bi se kineske robe i usluge mogle plasirati na tržište srednje Europe.

„Suradnjom u kulturi i događaju kojem ćete biti domaćin iduće godine, u kojem će predstavnici kineskih gradova doprinijeti svojim prisustvom, povećat će se atraktivnost EPK i Rijeke za kineske turiste, ali i investitore“, kazala je veleposlanica Xu Erwen, spominjući povećanje broja kineskih delegacija koje u Hrvatskoj uspostavljaju i ojačavaju bliske prijateljske odnose među narodima. Govoreći o važnosti Rijeke i njene regije za gospodarski razvoj države, Erwen je napomenula kako su kineske kompanije zainteresirane za partnerstva s riječkom lukom kao transportnim centrom usluga, u kontekstu kontinuiranog rasta kineske ekonomije čija je orijentacija usmjerena na razvoj visoko kvalitetnih i visoko tehnoloških proizvoda.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari