NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE

PGŽ nastavlja s ulaganjima u zdravstvo i socijalnu skrb

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare, zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je o ulaganjima u zdravstvo i socijalnu skrb u Primorsko-goranskoj županiji. Kako je naveo, za adaptaciju i rekonstrukciju objekata ustanova socijalne skrbi osigurano je 1,2 milijuna kuna.

Domu za starije osobe “Kantrida” Rijeka rasporedit će se 300 tisuća kuna za uređenje kuhinjskog prostora u objektu “B”. Domu za starije osobe “Volosko” Opatija 300 tisuća kuna za adaptaciju pomoćnog objekta u Parku seniora i prilagodbu okoliša te 250 tisuća kuna za sanaciju vatrodojavnog sustava. Domu za starije osobe “Mali Kartec” Krk dodijeljeno je 425 tisuća kuna za sanaciju hidroinstalacija u matičnoj kući na Krku te za prilagodbu okoliša u podružnici Rab čime se povećava dostupnost za osobe s invaliditetom.

Za investicije u zdravstvenu infrastrukturu predlaže se raspored tri milijuna kuna. Domu zdravlja PGŽ 1,5 milijuna kuna za izvođenje građevinskih radova na uređenju 3. kata zgrade Doma zdravlja na adresi Ive Marinkovića 11 u Rijeci te 1,5 milijuna kuna županijskoj specijalnoj bolnici za psihijatriju i rehabilitaciju INSULA za izgradnju i rekonstrukciju vanjske vodovodne mreže. Prijedlog odluke uputit će se Županijskoj skupštini ovaj tjedan na usvajanje, a zamjenik Braut podsjetio je kako je Županija tijekom 2021. godine u navedenoj zgradi Doma zdravlja sa 460 tisuća kuna financirala i izgradnju vertikalno podizne platforme.

PGŽ je osigurala i 927 tisuća kuna Thalassotherapiji Opatija za sufinanciranje dobave i zamjene RTG cijevi na MSCT uređaju koji je jedan od najvažnijih uređaja u Ustanovi. Cijevi na MSCT uređaju su potrošni dio te imaju svoj životni vijek trajanja koji se procjenjuje na 500.000 ekspozicija, dok je cijev koja je dotrajala imala preko 530.000 ekspozicija.

Tri milijuna kuna rasporedit će se Zavodu za hitnu medicinu PGŽ za financiranje redovne djelatnosti ustanove zbog nedostatka prihoda po ugovoru s HZZO-om. Pritom se najveći dio odnosi na plaće i naknade troškova zaposlenima. „To je nešto što radimo svake godine.

Na žalost, ugovor s HZZO-om koji ima sklopljen Zavod za hitnu medicinu PGŽ ne pokriva njihove potrebe. Nadamo se da će nakon donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i promjene mreže zdravstvene zaštite pristupiti pregovaranju oko izmjene takvog ugovora koji će te troškove smanjiti“, rekao je zamjenik Braut naglasivši kako je PGŽ još početkom 2022. godine rasporedila Zavodu dva milijuna kuna za financiranje redovne djelatnosti, a očekuje se i treći raspored krajem ove godine. Odluka će se također naći ovaj tjedan na sjednici ŽS-a, a razmatrat će se i prijedlog odluke o rasporedu tri milijuna kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Stanica Rijeka za početak radova na Zdravstvenom centru Rujevica – Zapad.

Radi se o projektu izgradnje helikopterske baze HGSS-a i nove centralne zgrade Zavoda za hitnu medicinu PGŽ sa prostorom za sanitet, u suradnji s HGSS-om, Zavodom za hitnu medicinu i Gradom Rijeka, podsjetio je zamjenik. Prva faza uključuje izvođenje zemljanih radova koji se odnose na prometnicu i parkiralište, hidroinstalacije i objekt za potrebe HGSS-a. Nakon provedene javne nabave, iskopi bi započeli polovicom rujna ili početkom listopada, najavio je zamjenik Braut i dodao kako je u rebalansu proračuna osigurano i 1,5 milijuna kuna za izmjenu postojeće projektne dokumentacije.

Trenutno je HGSS nositelj prava građenja na čestici, a cilj je osigurati lokacijsku dozvolu i formirati tri čestice koje će služiti HGSS-u i helikopterskoj bazi, Zavodu za hitnu medicinu te treću česticu koja će biti interna prometnica. Potom slijedi dodjela prava građenja na sve tri čestice od strane Gradskog vijeća Grada Rijeke, pojasnio je zamjenik Braut i procijenio da bi radovi na izgradnji objekata mogli započeti u rujnu 2023. godine.

Jedanaesta sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije s 19 točaka dnevnog reda bit će održana u četvrtak, 14. srpnja 2022. godine u Hotelu Royal u Opatiji, najavio je predsjednik ŽS Marko Boras Mandić. Pred članovima Skupštine naći će se informacija o provedbi projekta „Regionalni sportsko rekreacijski i turistički centar Platak, informacija o trenutnom stanju i perspektivi daljnjeg razvoja sustava gospodarenja biootpadom te više prijedloga o davanju koncesija na pomorskom dobru, istaknuo je predsjednik ŽS.

Poručio je kako je Platak strateški projekt županije koji izgradnjom žičare Radeševo dolazi u završnu fazu te izrazio nadu da će ga vijećnici nastaviti podržavati, naglasivši potencijal Platka i za privatne investicije te javno-privatno partnerstvo.

Predsjednik ŽS Boras Mandić osvrnuo se i na prvih godinu dana rada Županijske skupštine PGŽ te se zahvalio svim vijećnicima na odgovornom pristupu, primjerenoj razini komunikacije i međusobnom uvažavanju. Istaknuo je kako prisutnost vijećnika na dosadašnjim sjednicama Skupštine premašuje 90 posto te ih pozvao na aktivnije predlaganje tema dnevnog reda. Najavio je i 12. sjednicu Županijske skupštine koja će biti održana u Gorskom kotaru u rujnu 2022. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari