SUSRET S NOVINARIMA

PGŽ osigurala 2,5 milijuna kuna za subvencioniranje županijskog linijskog prijevoza; Štete u G. kotaru se zbrajaju

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija osigurala je 2,5 milijuna kuna za subvencioniranje usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika kako bi se olakšalo trenutno iznimno nepovoljno stanje u linijskom prijevozu, naveo je na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Petar Mamula

Kako je pojasnio, proces implementacije novog sustava obavljanja prijevoza putem Ugovora o javnoj usluzi nije doveden do kraja te se ovim načinom pokušava pomoći ruralnim područjima, tj. Gorskom kotaru dok nadležno ministarstvo ne donese konačno rješenje.

Od ukupno raspoloživih sredstava, 1,7 milijuna kuna raspoređeno je Gradovima Čabar i Vrbovsko, te Općinama Brod Moravice, Fužine, Mrkopalj i Ravna Gora. Preostale četiri jedinice lokalne samouprave, koje u trenutku prve raspodjele sredstava nisu imale kompletnu dokumentaciju, a riječ je o gradu Delnice te Općinama Lokve, Skrad i Vinodolska, mogu se javiti na Javni poziv za prijavu projekta za drugu raspodjelu koji je otvoren je 29. rujna 2022. godine.

Dožupan Mamula informirao je i da je dana suglasnost ravnateljici Javne ustanove „Priroda“ za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za obnovu posjetiteljske infrastrukture u ZK „Kamačnik“ i „Vražji prolaz i Zeleni vir“. U sufinanciranju ukupnih troškova u vrijednosti od 283 tisuće kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 80 posto dok će se preostali dio troškova osigurati kroz proračun Primorsko-goranske županije i Javne ustanove Priroda.

Mamula: Elementarna nepogoda nije proglašena jer je riječ o bujičnoj poplavi

Na novinarsko pitanje o štetama prouzrokovanim poplavama u Gorskom kotaru, zamjenik Mamula kazao je kako elementarna nepogoda nije proglašena jer je riječ o bujičnoj poplavi. Štete se zbrajaju i uskoro će biti dostupne informacije, naveo je zamjenik Mamula. Istaknuto je i kako je župan Zlatko Komadina obišao poplavljena područja i iskazao spremnost Županije da pomogne pogođenim krajevima.

Dvanaesta sjednica Županijske skupštine PGŽ bit će održana u četvrtak

Dvanaesta sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije bit će održana u četvrtak, 22. rujna 2022. godine i to po prvi put na području Gorskog kotara, u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, najavio je predsjednik ŽS Marko Boras Mandić.

Kao prvu točku sjednice, predsjednik ŽS najavio je informaciju o aktivnostima Županije u cilju poticanja razvoja Gorskog kotara u sklopu koje će se predstaviti sva dosadašnja, ali i buduća ulaganja u Gorski kotar. Pred članovima Skupštine naći će se i informacija o Master planu turističkog razvoja Gorskog kotara, a kao važnu točku sjednice, predsjednik ŽS Boras Mandić istaknuo je i imenovanje novih članova Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru u PGŽ-u.

Savjet mladih PGŽ

U nastavku konferencije za novinare, član Savjeta mladih PGŽ Josip Tabula predstavio je program rada Savjeta koji se temelji na osam točaka, među kojima su, obrazovanje i informiranje mladih, aktiviranje lokalnih Savjeta mladih te suradnja s fakultetima i udrugama, a Programa rada naći će i se pred članovima Županijske skupštine na najavljenoj sjednici u četvrtak.

Uz pohvale na marljivom radu i angažmanu, resorna pročelnica Dragice Marač posebno je istaknula kako je trenutni saziv poseban i po tome što po prvi put Savjet mladih PGŽ na mjestu predsjednice i dopredsjednice ima ženu.

Pročelnik Goran Petrc informirao je o prijedlogu dodjele kapitalnih donacija udrugama nacionalnih manjina i vjerskim organizacijama. Dodijeljeno je devet kapitalnih donacija ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna, među kojima, 66 tisuća kuna Župi u Mrkoplju za popravak krova, 50 tisuća kuna Župi sv. Romualda za popravak zvonika i 59 tisuća kuna Srpskom kulturnom društvu, pododbor Brod Moravice za obnovu stolarije na staroj školi u Dokmanovićima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari