DRAGOCJENA POMOĆ

PGŽ osigurala 400.000 kuna Lječilištu Veli Lošinj za sufinanciranje posljedica korona krize

Župan Zlatko Komadina i ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj Renata Žugić potpisali su ugovor kojim Primorsko-goranska županija Lječilištu Veli Lošinj osigurava 400.000 kuna kao pomoć za ublažavanje posljedica pandemije na poslovanje.

Naime, pandemija virusa COVID-19 utjecala je na pad prihoda od poslovanja ove zdravstvene ustanove, uz istovremeno povećanje izdvajanja za troškove nabavke zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. Sredstva u iznosu od 400.000 kuna koje je Županija osigurala u svom proračunu namijenjena su za pokriće dijela rashoda i pomoći će u prevladavanju posljedica krize.

Nevezano uz pandemiju, Primorsko-goranska županija je ove godine u Lječilište Veli Lošinj već uložila značajna sredstva. Ove su godine započeli radovi III. Faze projekta „Revitalizacija lječilišnog centra Veli Lošinj“. Ukupna vrijednost investicije iznosi 22.488.679,95 kn a u 2020. godini uloženo je 10.049.496,00 kn. Slijedeće, 2021. godine ulaganje će iznositi 12.439.183,95 kuna. Realizacijom projekta omogućiti će se nadstandardna razina zdravstvene zaštite i otvoriti nova radna mjesta.

Inače, Primorsko-goranska županija, svjesna problema s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove i svjesna njihove iznimne važnosti, županijskim zdravstvenim ustanovama osigurala je dodatnih 7 milijuna kuna za nabavku zaštitne opreme, kao i za županijske domove za starije. Također, Županija kontinuirano ulaže i u KBC Rijeka gdje je kroz proteklih pet godina uloženo gotovo 10 milijuna kuna. Spomenutim sredstvima financirano je, između ostalog, uređenje Klinike za radioterapiju i onkologiju, uređenje bolesničkih soba Zavoda za kardiovaskularne bolesti, Klinike za internu medicinu, nabava endoskopskog ultrazvučnog uređaja te medicinske opreme za uzimanje krvi i proizvodnju krvnih pripravaka kao i uređenje i opremanje senzorne sobe na lokalitetu Kantrida te izgradnja mosta, takozvane tople veze između Odjela za onkologiju i igraonice. Premda Županija nije osnivač KBC, to je centralna bolnička ustanova u našoj Županiji kojoj gravitira više od 500.000 stanovnika s područja naše Županije te Istarske i Ličko-senjske županije kojima moramo osigurati bolji standard bolničkih usluga.

Potpisivanje ugovora upriličeno je u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a uz župana Zlatka Komadinu i ravnateljicu Lječilišta Veli Lošinj Renatu Žugić, nazočna je bila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari