BRIGA O SPOMENICIMA

PGŽ te općine Čavle i Jelenje obnavljaju Spomenik podhumskim žrtvama u Sobolima

Župan Zlatko Komadina, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i načelnik Jelenja Robert Marčelja potpisali su ugovore o sufinanciranju radova obnove Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima ukupne vrijednosti pola milijuna kuna

PGŽ je osigurala polovicu iznosa, 250.000 kuna, dok ostatak sredstava u jednakom omjeru dijele dvije grobničke općine.

Prilikom potpisivanja župan Komadina rekao je da smo mi jedna od rijetkih županija koje brinu o spomen obilježjima žrtava fašizma iz 2. svjetskog, kao i Domovinskog rata.

„Spomenik u Podhumu koji je ujedno i komemorativno groblje civilnih žrtava fašističkog zločina potrebno je obnoviti iz pijeteta prema žrtvama, ali i kao trajni podsjetnik zločina koji se ovdje dogodio. Na generacijama koje dolaze zadaće je brinuti o tim spomenicima, ovom u Podhumu, u Lipi, Kamporu na Rabu, mjestima stradavanja mahom civila iz ovog našeg kraja. Županija je tu da pomogne, a ovo je ujedno i primjer dobre suradnje dviju grobničkih općina koja će se nastaviti i ubuduće. Vjerujem u to jer su Grobničani uvijek bili jedinstveni“, rekao je župan.

Načelnica Cvitan Polić uz zahvalu Županiji na podršci najavila je za 12 .srpnja, komemorativni skup koji se tradicionalno tog datuma obilježava, a izrazila je zadovoljstvo da će druge godine na 80-tu obljetnicu strašnog zločina u Podhumu, spomenik u Sobolima biti u cijelosti obnovljen.

Načelnik Marčelja rekao je kako ljudima iz grobničkog kraja ovaj spomenik predstavlja simbol otpora i žrtava 2. svjetskog rata, jako je važan i zato Općina Jelenje sudjeluje u njegovoj obnovi.

 Na memorijalnom groblju, spomen-području Soboli 1970. godine postavljen je impresivan spomenik sa 91 štitom, kao spomen na 91 strijeljanog mještanina Podhuma u srpnju 1942. godine.

Danas velebni rad akademskog kipara Šime Vukasa predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje odaje počast podhumskim žrtvama. Spomen groblje podhumskim žrtvama je zaštićeno od1961. godine, a zauzima iznimno važno mjesto u lokalnoj zajednici. Ujedno bilježi i sve veću posjećenost turista, mahom inozemnih, što ga zajedno s kaštelom Grobnik čini jedinstvenim spojem kulturne baštine.

Radovi na sanaciji spomenika uključuju odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjena oštećenih kamenih elemenata, izrada i postava nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice, a rok za dovršetak je 90 dana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views