U PARTNERSTVU SA SLOVENIJOM

PGŽ uspješno dovršila EU projekt „CLAUSTRA+“

Radi se o projektu kroz koji se promovirala kulturna i prirodna baština PGŽ, odnosno kasno rimski obrambeni sustav koji se nalazi na području naše županije, a proteže se skroz do Slovenije

Zamjenik župana Petar Mamula današnju je redovnu konferenciju za novinare započeo informacijama o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u PGŽ.

Kako je istaknuo, dobra je vijest da u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, 12 osoba je ozdravilo, među njima su i 4 korisnika Doma za starije u Delnicama. U toj je ustanovi još samo devet zaraženih osoba, a sedam korisnika Doma na liječenju je u KBC Rijeka. Trenutno je na području Županije 115 Covid 19 aktivnih slučajeva, dok je 470 osoba u samoizolaciji, istaknuo je Mamula te pozvao građane da poštuju novu odluku nacionalnog Stožera CZ o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje PGŽ koja stupa na snagu današnjim danom.

Od odluka s prošlotjednog Kolegija župana, izvijestio je o II. izmjenama i dopunama popisa prioriteta za raspored dodijeljenih sredstava za decentralizirane funkcije između zdravstvenih ustanova PGŽ u 2020. godini. Na godišnjoj razini po toj osnovi županijskim zdravstvenim ustanovama raspoređen je iznos od 24.196.751,00 kn. I. izmjenama i dopunama popisa prioriteta, iz lipnja 2020. godine, Domu zdravlja PGŽ raspoređen je iznos od 3.400.000,00 kn, Thalassotherapiji Crikvenica iznos od 2.958.333,00 kuna, Thalassotherapiji Opatija iznos od 1.630.000,00 kn, Psihijatrijskoj bolnici Rab 4.890.858,00 kn, Lječilištu Veli Lošinj 6.542.800,00 kn, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ 2.074.760,00 kn i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ 2.700.000,00 kn.

Tijekom godine, ukazala se potreba za II. preraspodjelom sredstava u okviru ukupno raspoređenog iznosa po ustanovama, radi ostvarenih ušteda u provedenim postupcima javne nabave i manjih promjena u prioritetima nabave.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić izvijestila je o uspješnom dovršetku projekta „CLAUSTRA+“ čija je provedba započela 2017.godine.

Radi se o projektu kroz koji se promovirala kulturna i prirodna baština PGŽ, odnosno kasno rimski obrambeni sustav koji se nalazi na području naše županije, a proteže se skroz do Slovenije.

U projektu ukupne vrijednosti 1,7 milijuna eura, a kojeg je PGŽ provodila u partnerstvu sa Slovenijom, županijski udio je 260.000 eura iskorištenih za istraživanje, revitalizaciju i turističku valorizaciju starih rimskih bedema.

„Kroz projekt smo radili razne promotivne aktivnosti, postavljena su dva arheostereoskopa s 3D slikama kasnoantičkih barijera na Tarsatičkom principiju i Grobniku, izrađena je peterojezična mobilna aplikacija za pametne telefone te koncept interpretacijskog centra u Klani koji bi govorio o tom vrijednom kulturnom spomeniku“ rekla je Šišić te dodala kako su u projektu sudjelovali i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej i TZ Kvarnera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari