ZAJEDNICI SPORTOVA PGŽ VIŠE NOVCA

PGŽ: Usvojen izvještaj o izvršenju proračuna, Željko Lambaša izabran za potpredsjednika Skupštine

U opatijskom Hotelu Royal održana je 4. sjednica Županijske skupštine PGŽ s obimnim dnevnim redom od 22 točke

Uoči sjednice župan Zlatko Komadina rekao je kako očekuje konstruktivnu raspravu te dodao da je ovo specifična godina u kojoj se još uvijek borimo s epidemijom COVID-a, a održani su i lokalni izbori te konstituiran novi saziv Županijske skupštine, no usprkos tome odrađeno je sve što je bilo planirano.

„Vidljivo je to u izvještaju o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci koji je danas pred članovima Skupštine. Ostvarili smo višak prihoda, rashode držali pod kontrolom, pomogli zdravstvene ustanove i poduzetnike. Mislim da će to skupštinari cijeniti, rekao je Župan.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić podsjetio je da je u dva mandata već sudjelovao u radu Skupštine, a funkciju predsjednika vidi kao nadogradnju zadaća i obaveza koje imaju članovi Skupštine. “Siguran sam da ćemo i u ovom mandatu ispuniti našu svrhu, biti odgovorno predstavničko tijelo koje radi na dobrobit građana.“

Obojica su pozvala građane srpske i talijanske nacionalne manjine da u nedjelju 3. listopada iziđu na dopunske izbore na kojima se biraju još tri člana Županijske skupštine, dva srpske i jedan talijanske manjine.

Aktualni sat

Sjednica je započela Aktualnim satom gdje je postavljen niz pitanja iz djelokruga rada Županije, ali i drugih tema o projektima koji se događaju na području PGŽ-a.

Tako je postavljeno pitanje hoće li Županija sufinancirati projekt Općine Viškovo, uređenja Zavičajne kuće Halubajskih zvončara za koji je od strane urbane aglomeracije osigurana podrška od 8 milijuna kuna dok se za preostalih 32 milijuna Općina namjerava kreditno zadužiti.

Župan je odgovorio da do Županije nije stigao službeni zahtjev za financijsku pomoć te rekao da sve jedinice lokalne samouprave imaju svoje prioritete, a da županijski proračun ne može za sve to izdvojiti značajnija sredstva. Dodao je da će Županija čim se raspiše natječaj kandidirati niz projekata za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka. Spremno je oko 30 projekata među kojima je i nova škola u Marinićima, žičare na Platku i Učki.

Problem mještana Ilovika

Postavljeno je i pitanje oko velikog projekta rekonstrukcije luka Mrtvaška na Lošinju, čiji je početak obilježen negodovanjem mještana Ilovika jer će tijekom gradnje brodska linija koja svakodnevno povezuje taj otok s Lošinjem biti izmještena u grad Mali Lošinj.

Župan je odgovorio da mu je žao što je taj strateški infrastrukturni projekt za Lošinj i susjedne otoke izazvao takav otpor mještana Ilovika. Rekao je da razumije problem znatno dužeg prijevoza, pogotovo za učenike, no jedno od rješenja može biti da se u danima kad se linija zbog vremenskih prilika ne bude mogla održavati, nastava organizira po online modelu kakav je zbog COVID-a funkcionirao gotovo cijelu prošlu godinu. Župan je također rekao da je prihvatio molbu gradonačelnice Lošinja da Županija preuzme pokrivanje 50 posto troškova za održavanje te brodske linije, ali samo do kraja ove godine. Kako je riječ o državnoj brodskoj liniji očekuje da će kao i sve ostale u sljedećoj godini subvencionirati resorno ministarstvo.

Uređenje mreže goranskih sanjkališta

Jedno od pitanja odnosilo se i na projekt uređenja mreže goranskih sanjkališta za što je Županija u ovogodišnjem proračunu osigurala 1.193.000 kuna. Kako je pojasnio pročelnik Ljudevit Krpan Županija će svim goranskim općinama i gradovima koji žele urediti sanjkalište na svom području osigurati 750.000 kuna dok oni sami trebaju sudjelovati s 20 posto vrijednosti projekta.

Program je predstavljen i prihvaćen čelnicima gradova i općina, a do sada je zahtjev za sufinanciranje upućen od strane tri općine, Mrkoplja, Lokava i Fužina.

Jednoglasnom za potpredsjednik Županijske skupštine izabran Željko Lambaša

U nastavku sjednice jednoglasnom odlukom za potpredsjednik Županijske skupštine izabran je Željko Lambaša, a izabrani su i članovi 12 skupštinskih odbora.

Prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Primorsko-goranske županije kojim je utvrđen konsolidirani višak prihoda nad rashodima u iznosu od 73,1 milijuna kuna. Od toga, 24,8 milijuna kuna se odnosi na Županiju, a 48,3 milijuna kuna na proračunske korisnike.

Polugodišnji izvještaj o radu Župana nije prihvaćen. Komadina se osvrnuo kazavši kako je riječ o periodu rada kada trenutni članovi nisu bili članovi Skupštine, te da je njegov rad potvrđen na proteklim izborima.

Skupština je prihvatila raspored 3,2 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu za dostupnost primarne zdravstvene zaštite i 12,6 milijuna kuna za sufinanciranje posljedica COVID-19 krize za pet ustanova u sustavu zdravstva PGŽ-a. Dodatnih 2,6 milijuna kuna namijenjeno je završetku 3. faze Lječilišnog centra Veli Lošinj koji podrazumijeva rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju objekta Park II i kuhinje. Milijun kuna namijenjeno je i dogradnji luke ŽLU Crikvenica i 2 milijuna kuna ŽLU Mali Lošinj za produženje pristaništa u luci Unije. Prihvaćen je plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2022. godinu.

Član Skupštine Robert Matić najavio je skorašnje javno savjetovanje za Strategiju za mlade i pozvao svih na uključivanje konstruktivnim komentarima.

Nakon kratke rasprave, sredstva za Zajednicu sportova PGŽ rebalansom proračuna povećana su za 1,077 milijuna kuna, a prihvaćanjem dopune programa za javne potrebe u sportu PGŽ-a bit će dostavljena zajednici.

Resorna pročelnica Sonja Šišić zahvalila je na podršci i rekla da je PGŽ u sport ulaže tri puta više nego druge županije, a u sportsku infrastrukturu čak i šest puta više.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari