STARTUP INKUBATOR RIJEKA

PLANTIFUL STUDIO: povratak prirode u vaš dom

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

Tim Plantiful Studio tijekom inkubacijskog programa pokazao je svoju kvalitetu i održivost te se plasirao među devet najuspješnijih timova 13. generacije korisnika.

Plantiful Studio stvara ručno rađene uporabne i dekorativne predmete u kombinaciji biljaka i stakla, a čine ga Kristina Čehulić, magistra primijenjene umjetnosti i Lovro Karajić.

Predmeti se stvaraju tehnikom fuzije, odnosno stapanjem stakla na vrlo visokoj temperaturi u specijalnoj peći. Ovom tehnikom ljudi se bave još od 1500 g.pr.Kr., a svoju popularnost u umjetnosti i industriji stekla je početkom 20. stoljeća. Ono što Plantiful Studio razlikuje od ostalih koji se bave istom tehnikom jest to što staklo oplemenjuju.

Kako bi stvorili nešto unikatno u svakom smislu te riječi, u samom procesu izrade dodaju element pravih prešanih i dehidriranih biljaka koje pomno sakupljaju tijekom svojih odlazaka u prirodu po cijeloj Hrvatskoj. Biljke u pečenju izgore omeđene staklom, što rezultira staklenim pločama unutar kojih su ‘zarobljene’ karbonizirane biljke s vrlo zanimljivim oblicima i teksturama. Branjem biljaka, njihovim sušenjem, a potom i stapanjem Kristina i Lovro daju im novi i mnogo dulji život, a zbog specifične izrade svaki rad je potpuno autentičan i kao takav neponovljiv.

U proizvodima Plantiful Studija pronaći će se svi zaljubljenici u prirodu, ali i svi ljubitelji dobrog dizajna koji vole svoje interijere i eksterijere urediti nečim posebnim. To su ujedno i odlični pokloni za posebne i poslovne prigode, a pružaju i veliki prostor za prilagodbu. Kristina i Lovro ističu da je koegzistencija čovjeka s prirodom iznimno bitna te da nam upravo taj aspekt danas u svakodnevici nedostaje. Cilj Plantiful Studija je vratiti mali dio prirode u naše živote.

Plantiful Studio je jedan od predstavnika kreativnih industrija u inkubatoru. Je li teško ‘prodati’ svoj kreativni rad?

Kao i svi kreativci, tako se i mi borimo s preprekama oko prodaje jer smo tu da stvaramo – da radimo ono što najviše volimo i kroz svoje radove, odnosno proizvode drugima prenesemo mali dio sebe. Da, teško je, ali nije nemoguće. Smatramo da svaki proizvod ima svog kupca, samo je u kreativnim industrijama jako bitno kako i kome ćeš ga predstaviti. Bitno je držati se neke svoje niše i uvijek biti svoj, stvarati kvalitetne proizvode i biti dosljedan. Rijetko koji kreativac krene u poduzetnički pothvat sa znanjem o prodaji, marketingu, oglašavanju i slično, u čemu nam je zasigurno uvelike pomogao program Startup inkubatora i njegova brojna predavanja.

U vaše je unikatne predmete ugrađena priroda, doslovno. Kako ste došli na ideju?

Ideja je došla tijekom Kristininog studija gdje je odlučila napraviti stakleni herbarij, a potom i takav jedan ‘običan’ herbarij staviti u fuzijsku peć i eksperimentom doći do nečeg posebnog. Zanimljivo je da su mnogi, čak i oni s dugogodišnjim iskustvom u obradi stakla, odgovarali Kristinu od te ideje s obrazloženjem da će biljke u potpunosti izgorjeti i da rezultat neće baš biti povoljan. Međutim, Kristina se ipak odlučila provesti ideju u djelo i rezultati su bili fantastični. Daljnjim eksperimentiranjem i usavršavanjem tehnike došli smo na ideju da se Kristinina ljubav prema stvaranju u mediju stakla i posebnost ovog načina izrade unikatnih radova pretvori u posao. Vjetar u leđa svakako su nam dali i posjetitelji raznih Kristininih izložbi na kojima su pokazali zainteresiranost za radove pa su neki čak i postali djelom privatnih kolekcija.

Gdje stvarate vaše proizvode trenutno? Kako tim međusobno funkcionira u procesu stvaranja?

Dizajn i ideje za nove proizvode događaju se svakodnevno. Izrada samih radova je nešto kompliciranija te radove izrađujemo u suradnji s jednom zagrebačkom tvrtkom koja nam je dozvolila da koristimo njihovu fuzijsku peć. Međutim, situacija po tom pitanju će se uskoro promijeniti jer ćemo u bliskoj budućnosti imati vlastitu fuzijsku peć i ostale alate. Tada će i mogućnosti eksperimentiranja biti neograničene, a samim time može se očekivati mnogo novih proizvoda s karakterističnim Plantiful dizajnom.

Mi smo oduvijek bili odličan tim u postavljanju izložbi, a vjerujte nam – u takvim se avanturama dobro testiraju živci, zrelost i sposobnost za proaktivnim rješenjima, kada se pojavi neka neočekivana prepreka, a to je gotovo uvijek! Odlučili smo biti tim i u poduzetničkom pothvatu. Zasad mislimo da odlično funkcioniramo. Istodobno smo jako slični i jako različiti što dovodi do odličnog balansa u našem malom tandemu.

Gdje se mogu vidjeti vaši radovi?

Na našim web stranicama kao i na društvenim mrežama mogu se vidjeti naši proizvodi, ali i saznati više o Plantiful Studiju. Uvijek smo dostupni za sva pitanja, prijedloge i, naravno, suradnje, putem tih istih kanala.

Što je najvažnije što ste stekli kroz Startup inkubator?

Uh, što izdvojiti?! Sve što smo prošli kroz program je u nekom trenutku bilo važno ili će tek biti. Možda se možemo oboje složiti da nas je Startup inkubator svakako gurao da radimo i budemo dosljedni. Tjedne doze motivacije nije nedostajalo. Uspjeli smo i proširiti ideju i nekako postati svjesni da se to stvarno događa, da smo zaista na dobrom putu te da zaista pokrećemo nešto svoje i jedinstveno.

Je li bilo teških trenutaka? Koliko vam je vrijedno bilo Startup iskustvo?

Ne bismo baš rekli da je bilo teških trenutaka, više izazovnih. Svakako postane stresno tamo pred Programsko vijeće (na kraju svake programske cjeline kada se ocjenjuje napredak tima), ali to je sasvim normalno jer je svakom polazniku programa jako stalo do svojeg projekta i ideje. Pogotovo nama kreativcima čiji su proizvodi produkt našeg pogleda na svijet, nečeg unutarnjeg što smo odlučili podijeliti s vama. A tu je i dugogodišnje usavršavanje tehnika kojima stvaramo kao i promatranje svega oko sebe. Zaista je u svaki proizvod utkan djelić nas, stoga mi uvijek nekako malo više od drugih trebamo vanjsko odobravanje.

Što biste savjetovali kolegama umjetnicima nakon iskustva u Startup inkubatoru? Ima li i njihova ideja mjesto pod suncem?

Ne samo svojim kolegama, nego svima onima kojima neka unutarnja sila, neki mali glasić govori da prati svoju strast i pokaže ju svijetu. Startup inkubator vam uistinu može jako puno pomoći u ostvarenju vaše poslovne ideje te vam proširiti vidike u smislu što je sve potrebno za poslovni uspjeh. Na kraju krajeva, ukoliko se pokažete najboljima u generaciji, očekuje vas i financijski poticaj za razvoj vaše ideje.

Što vas dalje čeka u Plantiful Studiju? Koji su planovi?

U narednim mjesecima čeka nas puno posla, iako je posao možda malo teška riječ s obzirom na to da uistinu uživamo u svakoj sekundi rada na našem projektu. U procesu smo traženja poslovnog prostora, izrade webshopa, dogovaranja sastanaka i suradnji s dizajnerima interijera, dok s druge strane, naravno, konstantno radimo na dizajnu i izradi novih proizvoda.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari