VRIJEME IDE, PROBLEMI OSTAJU

PGS: Što se čeka?

“Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ više od jednog mjeseca funkcionira na granici zakonitosti, odnosno bez tijela koje je zaduženo za kontrolu i provedbu zakonitog poslovanja Kazališta te za operativno financijsko poslovanje, Kazališnog vijeća.”, ističu iz Primorsko-goranskog saveza.

Klub vijećnika Primorsko goranski savez/Laburisti u Gradskom vijeću Grada Rijeke oglasio se oko situaci je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kazališno vijeće, naime, prema Zakonu o kazaliština te prema Statutu HNK „Ivana pl. Zajca“: usvaja godišnji program rada i razvoja Kazališta, usvaja financijski plan; usvaja godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana te druge izvještaje sukladno propisima; usvaja godišnji plan nabave; prati ostvarivanje programa rada i razvoja Kazališta te njegovo financijsko i kadrovsko izvršavanje; razmatra i usvaja godišnje programsko i financijsko izvješće kao i izvješće ovostvarenju protekle kazališne sezone; odlučuje o stjecanju, otuđivanju i opterećivanju imovine; utvrđuje prijedlog za imenovanje Intendanta; imenuje poslovnog ravnatelja, ravnatelje Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere, Baleta te upravitelja Tehnike; sklapa s Intendantom ugovor o radu; donosi Statut; donosi druge opće akte Kazališta; obavlja i druge poslove određene zakonom i Statutom.

Kazališno vijeće u „Zajcu“ ne funkcionira

Širok je dijapazon nadležnosti i obaveza što ih ima Kazališno vijeće koje, međutim, dulje od jednog mjeseca u „Zajcu“ ne funkcionira. Analogno tome, Kazalište danas posluje bez ikakve stvarne financijske i poslovne kontrole, bez mogućnosti službenog monitoringa ostvarivanja programa rada i razvoja ili kadrovskog izvršavanja.

Poslije niza ostavki tijekom svibnja, Kazališno je vijeće, od ukupno pet članova, spalo na dva- oba iz redova osnivača, dakle Grada Rijeke- Bojana Šobera i Zvonimira Peranića i tako je stopirano njegovo funkcioniranje.

Da bi profunkcioniralo u punom sastavu, potrebno je imenovati još jednog člana Kazališnog vijeća iz redova osnivača, Grada Rijeke, te po jednog iz redova umjetnika i iz redova svih zaposlenika „Ivana pl. Zajca“. Da bi, pak, Kazališno vijeće zakonito moglo djelovati i donositi odluke, potrebno je imenovati još samo jednog člana s obzirom da Zakon o kazalištima i interni akti „Zajca“ propisuju da KV legalno djeluje od trenutka postojanja većine, odnosno imenovanja troje članova.

U ‘Zajcu’ namjerno i svjesno odugovlače s propisanim procedurama

Međutim, već puni mjesec ni Grad Rijeka niti intendant „Ivana pl. Zajca“, gospodin Marin Blažević, koji je obavezan imenovati Povjerenstvo za raspisivanje izbora za člana Vijeća iz redova kazališnih umjetnika, ili ne čine ništa ili, pak, vrlo namjerno i svjesno odugovlače s propisanim procedurama. Još 26. svibnja intendanta su zaposlenici pisano, mailom, pozvali da bez odgode imenuje Povjerenstvo koje će odmah odrediti datum održavanja sjednice radi provedbe postupka izbora.

Spomenuto Povjerenstvo, prema nama dostupnim informacijama, jest imenovano, ali intendandant uporno traži nove razloge da se još malo odgodi raspisivanje izbora, a jedan je, primjerice, održavanje audicije za člana orkestra.

Nova dimenzija samovlašća Marina Blaževića u kazalištu

Kako bilo, nedjelovanje Kazališnog vijeća širom otvara vrata jednoj novoj dimenziji samovlašća Marina Blaževića u kazalištu, potpunom izostanku bilo kakvog mehanizma kontrole, ali i, svakodnevno se žale zaposlenici, još radikalnoj strahovladi, prijetnjama, osvećivanjima onima koji su javno ili unutar kuće digli svoj glas protiv intendantovog načina upravljanja kazalištem.

Moramo se zapitati što čeka Grad Rijeka s predlaganjem točke na dnevni red sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi trebalo imenovati nedostajućeg člana Kazaišnog vijeća iz redova osnivača, Grada. Ne želimo vjerovati da gradonačelniku Marku Filipoviću odgovara situacija u kojoj intendant bez ikakve kontrole raspolaže s 50-ak milijuna kuna javnoga novca.

Ne gradonačelniče, jedan ozbiljan osnivač, vlasnik tako važne gradske ustanove ne smije se ponašati tako niti prema zaposlenicima koji u njoj rade, upućujući ih na sudove, niti prema ustanovi do čijeg ugleda toliko drži. Na takav način Grad sada u potpunosti zanemaruje čitav niz apela, prozivki i poziva u pomoć velikog broja zaposlenika koji su, udruženi ili pojedinačno, odlučili javno prokazati intendanta i njegov način vođenja kuće.

Štoviše, je li gradonačelnik, nazivajući apsurdnima optužbe da je Marin Blažević bez odobrenja Kazališnog vijeća radio na projektu EPK jer je, eto, Grad Rijeka osnivač i HNK i tvrtke Rijeka 2020., s kojom je Blažević potpisao ugovor i i koja mu je isplatila honorar, podržao Blaževićevo kršenje i Zakona o kazalištima i općih akata HNK?

Krše li se i danas zakoni i opći akti HNK??? Ako da, zašto se ne pokreću zakonom određene procedure?

Najavljeno je angažiranje unutarnje revizije koja će provjeriti poslovanje i stanje u HNK. Pitamo se- kada???

Ukoliko, pak, Grad Rijeka u najskorije vrijeme pred gradske vijećnike ne izađe s točkom izbora trećeg člana Kazališnog vijeća iz redova osnivača, Grada Rijeke, sasvim će se legitimno moći postaviti pitanje- zašto???

Zaposlenici javno istaknuli isto

Od posljednjeg javnog obraćanja gradonačelnika Filipovića, u kojemu je naznačio da politika koju on vodi ne počiva na anonimnom porukama niti na otvorenim pismima, javno, jasno, hrabro, pod imenom i prezimenom – dakle, baš prema uzusima na kojima počiva politika gradonačelnika Filipovića, javilo se nekoliko desetaka zaposlenika „Ivana pl. Zajca“ i svi su oni kao temeljni problem u normalnom funkcioniranju i poslovanju kazališta istaknuli isto- Marina Blaževića.

Primorsko goranski savez još jednom izražava iskrenu zabrinutost situacijom i stanjem u HNK „Ivana pl. Zajca“, kojemu je osnivač Grad Rijeka i koji se u gotovo 100-postotnom iznosu financira novcima upravo građanki i građana Grada Rijeke.

Sva galama, nesnosna buka koju u nedostatku valjanih argumenata diže Marin Blažević, neće nas ušutkati niti zaustaviti da ukazujemo na moguće nepravilnosti, da propitkujemo poslovanje javnih tvrtki, ustanova i institucija, da slušamo, čujemo i pokušavamo riješiti probleme sugrađanki i sugrađana koji nam se obraćaju, a, u konkretnom slučaju, da do kraja inzistiramo na poštivanju zakona i svih propisa koji definiraju poslovanje HNK „Ivana pl. Zajca“, pa tako i intendanta.”, stoji u priopćenju Kluba vijećnika Primorsko goranski savez/Laburisti u Gradskom vijeću Grada Rijeke koje potpisuju Tea Mičić Badurina, Ana Trošelj i Nikola Ivaniš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari