O AKTULANIM TEMAMA

GalerijaPlenković i Komadina u sjedištu PGŽ najavili mjere ublažavanja energetskog udara kao i pomoć Gorskom kotaru

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u okviru posjeta Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci, u sjedištu PGŽ sastao se sa županom Zlatkom Komadinom

Uz premijera sastanku su prisustvovali i ministar mora, prometa i veza Oleg Butković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kao i zamjenici župana Marina Medarić, Vojko Braut i Petar Mamula.

Župan Komadina sastanak je iskoristio da otvori aktualne teme kao što su poskupljenja energenata, proširenje LNG terminala na otoku Krku, status brodogradilišta „3. Maj“, vladine mjere za Gorski kotar, kao i velike infrastrukturne projekte zdravstva i prometa.

Kada je riječ o rastu cijene energenata, predsjednik Vlade RH dao je jamstva javnom sektoru da će reagirati mjerama te dodao kako će učiniti napore da se i za gospodarstvo ublaže posljedice poskupljenja. Radi se na cjelovitom, održivom paketu koji će ublažiti efekte rasta cijena vodeći računa o stabilnosti proračuna i hrvatskih energetskih kompanija, istaknuo je premijer.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vezano na temu poskupljenja struje, župan Komadina predložio je da se razmotri i povećanje proizvodnje vlastite električne energije kojom bi se spriječila ta velika poskupljenja.

„Imamo Termoelektranu Urinj kapaciteta 300 MW. Nafta nije poskupila, a imamo i JANAF koji ima skladišne kapacitete tako da možemo preraditi naftu u rafineriji te upogoniti Termoelektranu Urinj, a nešto slično bi se mogli napraviti i s Plominom. Drugim riječima imamo resurse da proizvedemo više vlastite električne energije i tako spriječimo velika poskupljenja“, kazao je župan Komadina.

Govoreći o LNG terminalu na Krku, predsjednik Vlade naglasio je kako je Vlada donijela stratešku odluku o dodatnim ulaganjima i podizanju kapaciteta s 2,9 na 6,1 milijarde kubičnih metara plina čime Hrvatska postaje energetski hub za sigurnost opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku, već i zemlje u okruženju. Ukupni kapaciteti koji su Hrvatskoj pritom potrebni za kućanstva, industriju i gospodarstvo, napomenuo je, iznose 2,8 milijarde kubičnih metara plina. Projekt će se zaokružiti na financijski održiv način što će donijeti dugoročnu korist u razvoju Hrvatske kao energetskog čvorišta.

Po pitanju „3. Maja“, podsjetio je na odluku Vlade iz 2019. kojom je pružena šansa ovom brodogradilištu, a potporama i jamstvenim kreditima brodogradilište je uspješno dovršilo tri broda Trenutno se radi i na četvrtom, međutim, naglasio je potrebu ozbiljnog rekonstruiranja, racionalnijeg i učinkovitijeg poslovanja i razrješavanja pravnih pitanja između „Uljanika“ i „3. Maja“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Što se tiče probijanja druge cijevi Tunela Učka, preostalo je svega nekoliko kilometara, a prema riječima premijera, radovi idu iznimno dobro. Dodao je kako će se dovršetkom preostalih 12 km dionice Učka Matulji Istarski ipsilon spojiti na mrežu autocesta što je veliki prometni iskorak i posebno olakšanje za Primorsko-goransku i Istarsku županiju u kontekstu turizma.

Predsjednik Vlade rekao je i da će se učiniti i maksimalni napori da se Gorskom kotaru kroz različite programe, osobito Ministarstva za regionalni razvoj, pruži poseban oblike potpore i olakša život građana. Dok je izgradnju nove bolnice na Sušaku ocijenio kao jedan od strateških i najvećih projekata ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj proteklih godina te, uz skorašnji dovršetak Bolnice za majku i dijete, najavio nastavak izgradnje novog KBC na Sušaku.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade Plenković i župan Komadina sa suradnicima posjetili su Primorsko-goransku kašeticu gdje su se upoznali s autohtonim proizvodima našeg kraja te obišli izložbeno-prodajnu manifestaciju „100% Zagorsko“ na riječkom Korzu gdje su se susreli i s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views