PRVI DAN NASTAVE

Počela je škola! U PGŽ veći broj prvašića i učenika prvih razreda srednjih škola u odnosu na prošlu godinu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas je prvi dan nastave za preko 28 tisuća učenika u Primorsko-goranskoj županiji, a prema upisnim brojkama, 176 je više učenika prvih razreda srednjih škola i 69 prvašića. Najveći porast imaju OŠ dr. Josipa Pančića u Bribiru – devet učenika, OŠ Kostrena – 21, OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu – 15 te 5 OŠ Mrkopalj.

S redovite konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut uputio je čestitke svim školarcima i zaželio uspješnu školsku godinu osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a posebno najmlađim školarcima koji prvi put sjedaju u školske klupe. Čestitkama se pridružila i resorna pročelnica Edita Stilin koja je iznijela detaljne podatke o upisnim brojkama i informirala o završetku radova na školskim objektima.

U PGŽ-u je ukupno 19 230 osnovnoškolaca u 1168 razrednih odjela. U usporedbi s prošlom godinom, brojka je manja za neznatnih pet učenika. Prvašića je ukupno 2315. U srednjim školama je 9230 učenika, 11 manje nego lani dok je učenika u prvim razredima ove godine više za 176, odnosno ukupno 2561. U učeničkim domovima je 957 učenika. Ukupno je u osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj županiji 28 460 učenika, 16 manje nego prošle školske godine. Nakon jesenskog roka upisa u prve razrede srednje škole, u gimnazijama je upisano 91 posto učenika, 96 posto u strukovnim programima, u obrtničkim 94 posto, što je za 33 posto više nego ikad, te 81 posto u umjetničkim programima.

Projektom „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u PGŽ-u” osigurano je 114 pomoćnika u nastavi za 120 učenika u 26 osnovnih i osam srednjih škola, a ukupan odobreni iznos je 5,1 milijun kuna, od kojih 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Pročelnica Stilin dodala kako je osiguran i prijevoz za 1600 osnovnoškolaca i međumjesni prijevoz za 3980 srednjoškolaca, a završeni su i većinom svi radovi na 60-ak gradilišta na školskim objektima nužni za početak školske godine.

Kako je navela, očekuje se vrlo brzi završetak radova na sportskoj dvorani Medicinske škole u Rijeci i dogradnji OŠ Ivana Rabljanina na Rabu. Radovi se naziru kraju i u Školi za primijenjenu umjetnost, a gotova je druga trećina fasade OŠ Čavle i Obrtničke škole u Opatiji. Preseljena je Ugostiteljska škola u Opatiji kako bi započeli radovi na Regionalnom centru kompetentnosti, te su uređeni prostori suterena i prvog kata područne škole u Mošćeničkoj Dragi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari