POČINJU DANI TRSATA: Oko 250 sudionika manifestacije Povratak Frankopana vratit će posjetitelje u srednjovjekovno doba

Foto: Dani Trsata 2017

Dani Trsata održavaju se od 17. do 23. travnja, a centralno događanje bit će i ove godine manifestacija Povratak Frankopana

Dani Trsata obilježavaju se povodom proslave oslobođenja Trsata 21. travnja te blagdana zaštitnika Trsata sv. Jurja, 23. travnja. Program manifestacije započinje svečanim mimohodom od Dvorane mladosti do Trsatske gradine, u utorak, 17. travnja u 19 sati.

Sva događanja koja će se održati od 17. do 23. 4. najavili su organizatori manifestacije na čelu s predsjednicom Kluba prijatelja Grada Trsata Ružicom Ažman.

Centralno događanje Dana Trsata i ove će godine, drugi put zaredom, biti manifestacija pod nazivom Povratak Frankopana, u sklopu kojeg su planirani sajam starih zanata, viteški tabori i igre, srednjovjekovna kuhinja te uprizorenje povijesne bitke iz 1485. godine koje će započeti u 20 sati.

Potpredsjednik Kluba Filip Petrović istaknuo je kako se očekuje oko 250 sudionika koji će posjetitelje vratiti u srednjovjekovno doba, a manifestaciju će, prema riječima Doris Šajn, voditeljice Kabineta gradonačelnika Grada Rijeke, uveličati i udruga Este Medievale iz talijanskog grada-prijatelja Estea koja se bavi kulturnom i povijesnom baštinom.

Predsjednica MO Grada Trsata Jana Sertić izdvojila je sportske dane – 18. i 19. travanj koji donose rukometno i pikado nadmetanje, a Ažman je predstavila subotnji program na kojem će se polaganjem vijenaca na spomen obilježja antifašističke borbe i svečanim koncertom obilježiti 72. godišnjica pobjede nad fašizmom. Središnja misa na dan sv. Jurja održat će se u 18 sati.

Dani Trsata 2017.

Uz poziv građanima da posjete manifestaciju, organizatori Dana Trsata su se složili kako je kvaliteta programa iz godine u godinu sve veća te da će svatko naći nešto što ga zanima, a vodeći ljudi Kluba prijatelja Grada Trsata su se zahvalili suorganizatorima i pokroviteljima – Mjesnom odboru Grad Trsat, Gradskoj knjižnici Rijeka – Ogranak Trsat, Udruzi antifašističkih boraca Rijeka – Trsat, Gradskoj glazbi Trsat te Gradu Rijeci i Turističkoj zajednici Rijeka, kao i udrugama koje će sudjelovati, ukupno njih petnaest.

Detaljan program manifestacije dostupan je na web stranici Kluba prijatelja Grada Trsata.

RASPORED DOGAĐANJA

17.4.2018. (utorak)
U 19 sati: Svečano otvorenje- defile povijesne Frankopanske garde Trsat od Dvorane mladosti do Trsatske gradine. Podizanje zastave ispred Crkve Svečani izbor kapetana Grada Trsata.

18.4.2018. (srijeda)
Od 17 do 20 sati: Rukometni turnir za djecu – Dvorana mladosti
Od 18 sati Gradska Knjižnica Rijeka – ogranak Trsat – Baštinski razgovori: stari obrti i zanati

19.4.2018. (četvrtak)
Od 16 sati: Turnir u pikadu – u prostorijama Klubaumirovljenika Trsat
Od 17 do 20 sati: Rukometni turnir za djecu – Dvorana mladosti

20.4.2018. (petak)
U 19 i 30 sati: Koncert Gradske glazbe Trsat – Hrvatska čitaonica Trsat

21.4.2018. (subota)
Početak u jutarnjim satima: Povijesni spektakl Povratak Frankopana
Sajam starih obrta i zanata – Ulica Petra Zrinskog
U 19:00 sati: svečani koncert Hrvatske čitaonice Trsat

22.4.2018. (nedjelja)
U 10 sati – Polaganje vijenaca na spomenike i grobove – Trsatsko groblje
Sajam starih obrta i zanata – Ulica Petra Zrinskog

23.4.2018. (ponedjeljak) – Dan Sv. Jurja
U 10:30 sati: svečana misa
U 18 sati: svečana misa uz sudjelovanje zbora Zagrebački bogoslovi; misu predvodi fra. Krunoslav Kocijan

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari