IMPRESIVAN PRIZOR

Pogledajte video: U Gorskom kotaru snimljen čopor od najmanje sedam vukova

Foto: Facebook/Željko Raukar

Vukove je pronašao i snimio Željko Raukar. ‘Priroda mog dragog Gorskog kotara još uvijek živi punim plućima’, izjavio je sretan zbog onog što je vidio i zabilježio

Blizu Nacionalnog parka Risnjak, na području Crnog Luga, noćas je snimljen čopor vukova od najmanje sedam jedinki.

Nakon višesatne potrage, a nakon što je dobio dojavu da se na tom području nalaze već nekoliko dana, pronašao ih je i snimio Goranin Željko Raukar.

“Čopor je najmanje sedmoročlani, uspio sam snimiti pet članova. U jednom trenutku vidio sam ih svih sedam na možda dvjestotinjak kvadrata – doslovno impresivan prizor, šteta što je kratko trajalo i što nisam imao tehničku mogućnost snimiti ih bolje”, izjavio je Raukar još pod dojmom susreta s vukovima.

Vukovi su u Hrvatskoj strogo zaštićeni

U Hrvatskoj se broj vukova, koji su strogo zaštićeni, vjerojatno kreće između 150 i tristotinjak, a brojke se značajno razlikuju u odnosu na to tko provodi istraživanje i kojom metodologijom. Broj vukova koji borave u Gorskom kotaru i obližnjim područjima procjenjuje se na pedesetak jedinki.

Gorski kotar i područja koja ga omeđuju inače je jedno od rijetkih područja u Europi koji još nastanjuju sve tri velike europske zvijeri, uz vuka još i medvjed i ris, koji je u prošlih nekoliko godina uspješno reintroduciran, projektom Life Lynx, uvođenjem novih jedinki ponajprije iz Slovačke i Rumunjske, jer mu je zbog slabe genetske raznolikosti prijetilo izumiranje.

Plijen vukova inače čini ponajprije jelenska divljač, divlje svinje te srne, a kad ubiju, ako čopor nije u stanju pojesti sav plijen odjednom, vraća se na novo hranjenje, isključivo u noćnim satima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari