ULAZ JE SLOBODAN

Poimamo li žene kroz njihova tijela, rad i ljepotu? Razgovor o umjetničkom radu “3. smjena” u utorak u Palachu

U utorak, 6. listopada 2020. u 18 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka) održat će se razgovor o umjetničkom radu 3. smjena koji je nastao u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Razgovor će se održati s povjesničarkom umjetnosti i kustosicom Ksenijom Orelj, a u njemu sudjeluju umjetnica Milijana Babić i Ana Ajduković iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Ulaz je slobodan.

Rad 3. smjena Milijane Babić i Ane Ajduković izveden je kao intervencija u ženskom časopisu Gloria Glam u veljači 2020., a zasniva se na intervjuima sa šezdesetak žena s kojima su autorice razgovarale tijekom izvođenja raznih tretmana u riječkim ‘’salonima ljepote’’.
Rad se bavi propitivanjem odnosa pojmova tijelo – rad – ljepota – žena iz pozicije tzv. treće smjene ženskog rada, u smislu onoga što se imenuje samooblikovanjem, ‘’popravljanjem’’ ženskog tijela, s ciljem približavanja idealu ljepote kako ga nameće prevladavajuća vizualna i materijalna kultura.
Povezujući ideju rada i slobodnog vremena, ‘’treća smjena’’ postaje žarišna točka iz koje se motre tradicionalne dvije smjene ženskoga rada, plaćena i neplaćena (kućni rad i rad brige), javna i privatna, dok istovremeno utječe na cjelinu tzv. radnog aspekta ženskih života.

U sklopu odgođenog i prilagođenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, autorice rad sada predstavljaju i u mediju bilboarda. U periodu od 8. do 20. listopada, rad će biti izložen na tri lokacije u Rijeci: Krešimirova – Pošta 2, Osječka – pravac Škurinje i Radnička – kod Tower Centra, a vremenski će se preklapati s izvedbama u Ljubljani (Festival Mesto žensk) i Zagrebu (Ganz nove Perforacije i Noć Performansa).
Grafičko oblikovanje rada potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić Furić, a fotografiju i styling Doris Fatur. Izjave su preuzete iz intervjua sa sudionicama istraživanja kojima se autorice ovom prilikom zahvaljuju.

Razgovor u OKC-u Palach održat će se u skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom. S obzirom na to da se radi o zatvorenom prostoru, broj posjetitelja je ograničen. Također, posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari