POLICIJA O NEZADOVOLJSTVU DIJELA NAVIJAČA Policija nije zaprimila niti jednu pritužbu građana na ponašanje policijskih službenika

Danas je e-mailom na adresu redakcije portala Riječan.in stigao odgovor Policijske uprave primorsko-goranske na naš upit vezano uz nezadovoljstvo dijela navijača HNK Rijeka postupcima i ponašanjem dijela policijskih službenika prije, tijekom i nakon utakmice HNK Rijeka – NK Osijek odigrane u okviru 8. kola MaxTV Prve lige u nedjelju 30. kolovoza na Stadionu HNK Rijeka.

Prisjetimo se, dio navijača na istočnoj tribini nakon te utakmice iskazao je veliko nezadovoljstvo (slabom) propusnošću ulaska publike na tribine, postavljenom ogradom na istočnoj tribni koja dijeli navijače, strogim kontroliranjem i prigovorima redara i policijskih službenika zbog ustajanja sa stolica… i nizom drugih stvari, o čemu smo opširnije pisali u tekstu “UZBUNA NA TRIBINAMA: Tko nad kim, i zašto, na Stadionu HNK Rijeka trenira strogoću?” objavljenom OVDJE.

Na ovu temu pisali smo i u OVOM članku prenoseći reagiranje odgovornih ljudi – Tihomira Marjanovića, voditelja službe za javni red i Tomislava Čelika, zapovjednika interventne jedinice policije i zapovjednika osiguranja na stadionu na Rujevici – koji su gostovali u emisiji HRT Radio Rijeke „Pod stijenama Kantride“ autora i voditelja Korada Vujnovića; a sada u cijelosti prenosimo i odgovore iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Evo što su nam pisali iz Policijske uprave primorsko-goranske:

„Poštovani,

nastavno na pitanja navedena u Vašem upitu, a vezano uz pritužbe dijela navijača na postupanje policije prilikom odigravanja utakmice na stadionu na Rujevici dana 30. kolovoza ove godine dostavljamo tražena pojašnjenja. S tim u svezi obavještavamo Vas kako slijedi:

1. S obzirom da je na tribini Istok u sektorima I4 i I5 niža cijena pretplatničke ulaznice nego u ostalim sektorima te tribine, kao trajno rješenje postavljena je ograda poradi razdvajanja posjetitelja kako bi se spriječili eventualni prelasci iz sektora u sektor, a samim time i kršile odredbe čl. 4. st. 1. podstavak 11. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koje se odnose na boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

2. Odredbe Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima propisuju mjere i radnje koje poduzimaju redari i policija prilikom dolaska osoba na stadion, a isto se odnosi na preglede ulaznica, preglede osoba, podvrgavanje utvrđivanju prisutnosti alkohola u organizmu, pregled navijačkih rekvizita i drugo, a koje se poduzima s ciljem sprječavanja protupravnih ponašanja posjetitelja. Također, treba uzeti u obzir i prolazak osoba kroz uređaje za kontrolu i brojanje ulaznica čija je propusnost oko 600 osoba po satu. Ulazi na stadion prilikom odigravanja visokorizičnih utakmica otvaraju se 2 sata prije početka utakmice, dok su za ostale utakmice ulazi otvoreni 1,5 sati prije što je vrijeme dovoljno za nesmetan ulazak svih posjetitelja na tribine stadiona. Problem čekanja i redova prilikom ulaska na stadion bio je prisutan i na stadionu Kantrida zbog čega je potrebno sugerirati posjetiteljima da ne dolaze na stadion pred sam početak utakmice.

3. Na poleđini svake ulaznice istaknuto je da “Kupovinom ulaznice posjetitelj prihvaća uvjete korištenja ulaznice koji se mogu pronaći na www.nk-rijeka.hr”. Ukoliko netko od posjetitelja svojim ustajanjem i skakanjem u više navrata ometa normalno gledanje utakmice ostalim posjetiteljima isti će biti upozoren na ponašanje od strane prvo redara, a ukoliko redari ne uspiju u postupanju, daljnje postupanje poduzima policijski službenik na osiguranju.

4. Policijska uprava primorsko-goranska od dana otvorenja stadiona u trening kampu HNK „Rijeka“ do danas nije zaprimila niti jednu pritužbu građana na ponašanje policijskih službenika angažiranih na osiguranju nogometne utakmice tako da nismo upoznati s Vašim navodima. Prije odigravanja svake utakmice održavaju se koordinativni sastanci između predstavnika HNK „Rijeka“, zaštitarske tvrtke, kluba navijača Armada i policije na kojima se dogovaraju mjere i radnje vezane uz održavanje nogometne utakmice.

S poštovanjem,
POLICIJSKA UPRAVA PRIMORSKO-GORANSKA
Ured načelnika Policijske uprave“

Ostaje nam za nadati se da će vrijeme „privikavanja na nove okolnosti na Rujevici“ proći što brže i bezbolnije, kako bi svi sudionici sportske priredbe mogli u miru uživati u spektaklu koje nude protagonisti na travnjaku – ali i vjerna publika na tribinama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari