NA KORZU

Policija u suradnji s Društvom ”Naša djeca” obilježila II. komponentu projekta ”’Zdrav za pet”

U aktivnostima multimedijalne eko projekcije sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske.

Jučer je na Korzu je održano natjecanje mladih čuvara okoliša, a tema natjecanja je bila „Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode“, odnosno, „Preživljavanje u prirodi“. Sudjelovalo je 16 ekipa mladih čuvara okoliša iz osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije.

Isto natjecanje provedeno je u organizaciji Eko centra Društva „Naša djeca“ Rijeka, u suradnji s Primorsko – goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Javnom ustanovom Priroda, a u aktivnostima multimedijalne eko projekcije sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske. Prolaznici su kod policijskog službenika mogli isprobati tzv. „pijane naočale“ te su dobili prigodne poklone (magnete: Policajac moj prijatelj, Stop alkoholu i drogama, Stop nasilju). Na taj način policijski službenici obilježili su II. Komponentu preventivnog projekta „Zdrav za 5“ – zaštita okoliša i prirode.

Tema natjecanja je bila zanimljiva, naročito u slučajevima raznih oskudica kao što su: elementarne nepogode, ratovi, ekonomska kriza. Timovi škola su imali prezentaciju na štandovima na kojima su izložili i nekonvencionalne izvore iz prirode, tj. samoniklo jestivo bilje i divlju faunu i gotova jela spravljena od istih (juhe, variva, salate, krušni izradci, slastice, pečena i pohana jela, čajevi, sokovi, sirupi, začini….).

Natjecatelji su morali prepoznati petnaest samoniklih jestivih biljaka, zaštićene objekte u prirodi (PGŽ) na „slijepoj“ karti, riješiti eko križaljke, dopunjalke, utvrđivati kvalitativan i kvantitativan sastav otpada na 10 mjernih mjesta. Svaka ekipa trebala je donijeti izrađen plakat s ekološkom tematikom ocjenjivan i povjerenstvo je izabralo „najplakat“.
Prolaznicima su podijeljeni recepti i jela od nekonvencionalnih izvora iz prirode.

Dodijeljena su priznanja, kao i za „najplakat“ , „najekić“ i „naj neekić“ te su za sveukupno vrednovanje također su dodijeljena priznanja – pohvalnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari