POMOZITE ANKETARIMA: Kreće istraživanje o kretanju putnika zbog plana prometa Sjeverni Jadran

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Istraživanje se provodi na način da se putnici broje na svim linijama javnog prijevoza. Tako će studenti brojati putnike u autobusima, na kolodvorima, stajalištima i zračnim lukama

U sklopu projekta izrade Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, Fakultet prometnih znanosti provodi detaljna istraživanja kretanja putnika u javnom prijevozu. Riječ je o projektu koji se sufinancira iz EU sredstava, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner dok su Istarska i Ličko-senjska, županije partneri.

Istraživanje se provodi na način da se putnici broje na svim linijama javnog prijevoza. Tako će studenti brojati putnike u autobusima, na kolodvorima, stajalištima i zračnim lukama.

Putnici će se također i anketirati, a pitanja su iz područja putnih navika, dnevnih putovanja i zadovoljstva javnim prijevozom. Brojanje i anketiranje provodit će se u ožujku i travnju i to u određene dane (utorak/srijeda/četvrtak). Promet, kao važan aspekt funkcioniranja prostora, ključan je za funkcioniranje i razvoj gospodarstva i društva u cjelini, stoga se mole putnici da izdvoje malo vremena i surađuju s anketarima.

Podsjetimo, u kolovozu, 2016. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je Poziv za sufinanciranje izrade regionalnih prometnih masterplanova funkcionalnih regija Srednja Dalmacija, Sjeverna Dalmacija, Sjeverni Jadran i Istočna Hrvatska, u okviru “Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”.

Cilj projekta je promicanje održivog transporta i eliminacije uskih grla u ključnim mrežnim infrastrukturama, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda (KF). Slijedom navedenog poziva Primorsko-goranska županija je kao vodeći partner prijavila izradu “Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran” te je u travnju prošle godine potpisan Ugovor od dodjeli bespovratnih sredstava. Sklopljen je ugovor s odabranim izrađivačem Glavnog plana kojeg čini zajednica ponuditelja: Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, Građevinski fakultet u Zagrebu, Um i UM d.o.o., PTV Transport Consult GmBH iz Njemačke i PNZ svetovanje projektiranje d.o.o iz Slovenije.

Podugovaratelji zajednice su Ericcson Nikola Tesla d.d. i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Riječ je o timu stručnjaka iz svih relevantnih područja što će uvelike pridonijeti izradi kvalitetnog prometnog dokumenta.

Paralelno s izradom Glavnog plana provodit će se i Strateška procjena utjecaja Glavnog plana na okoliš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari