PONOVNO POJAČANI NADZOR :U sljedećih deset dana samo „pijuckanje“, a čeka nas „Martinje“…

Iz Policijske uprave primorsko-goranske upozoravaju građane, a napose sudionike u prometu, kako će tijekom ovog vikenda te narednog tjedna (od 6. do 16. studenoga) prometna policija provoditi pojačane aktivnosti usmjerene na kontrolu vozača koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola.

Pojačane aktivnosti policija će provoditi povodom narodnog običaja krštenja mošta, „Martinja“, koji se obilježava 11. studenoga, i to naročito u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda te prije i poslije samog blagdana „Martinja“.

Tradicionalno, tijekom događanja organiziranih povodom obilježavanja „Martinja“ na prometnicama se očekuje veći broj vozača koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola.
Stoga će policija provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti u cilju sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola te smanjenja mogućnosti prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.

Prema pokazateljima za deset mjeseci ove godine, sudionici su bili pod utjecajem alkohola u 280 ili 11,3% od ukupnog broja od 2.469 prometnih nesreća zabilježenih na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, udio sudionika pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama je manji, a isto tako manji je i broj stradalih i ozlijeđenih osoba u ukupnom broju prometnih nesreća.

Kako bi održali ovaj pozitivan trend, nadzor vozača će biti posebno pojačan na mjestima gdje je zabilježeno najviše prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, ali i na prometnim pravcima prema mjestima gdje se održavaju razna događanja u povodu „Martinja“.

U provođenje ovih aktivnosti bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, koji će prilikom kontrole i nadzora prometa na cestama koristiti sve raspoložive uređaje i opremu (uređaje za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, za droge, za nadzor brzine).

Svi počinitelji prekršaja bit će sankcionirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kako bi se izbjegla ili smanjila potreba za poduzimanjem sankcija te u cilju smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, stradavanja ili ozljeđivanja osoba i nastanka materijalne štete, iz PU pri morsko-goranske apeliraju na sve sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa.
Savjeti svim vozačima koji su konzumirali alkohol:

ostavite vozilo propisno parkirano i pješačite
koristite javni prijevoz ili usluge taksi prijevoza
ukoliko ste u društvu dogovorite se tko će ostati trijezan i voziti
zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze ili ostanite prespavati
u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li pili ili ne
najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića ne sjedajte za upravljač vozila

Iz PU primorsko-goranske zaključno podsjećaju kako nema opravdanja za vožnju pod utjecajem alkohola „jer vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari