RIJEČKI SPORAZUM

Poropat o Sporazumu: “Odjednom se oko propusnica inzistira na proceduri na koju se dosad nije gledalo”

Foto. Pixsell

U četvrtak je potpisan Sporazum o zajedničkom koordiniranju aktivnosti civilne zaštite u vezi slobodnog kretanja stanovnika s područja Viškova, Rijeke, Kastva, Klane, Jelenja i Čavli. No, tijekom vikenda je Nacionalni stožer donio odluku prema kojoj su, sukladno zakonu, gradska odnosno općinska vijeća koja moraju donijeti odnosno “amnestirati” takve odluke

Riječki Sporazum, iako potpisan, i dalje neće biti proveden dok Županijski odnosno Nacionalni stožer civilne zaštite ne zaprime sporazume koje su prethodno prihvatila općinska i gradska vijeća.

„Ovo je situacija koju nitko nije mogao predvidjeti. Ali isto tako, ni naši zakoni nisu u dobrom dijelu predvidjeli ovakve situacije, niti su prilagođeni ovako izvanrednim okolnostima – i sada imamo nepotrebno administriranje! Odjednom se inzistira na proceduri, a dosad se baš i nije gledalo toliko na proceduru“, kazao je na ovu temu predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, aludirajući na to da je Nacionalni stožer donio ograničenja kretanja bez odobrenja predstavničkog tijela. Naime, te odluke Stožera je trebao odobriti Sabor dvotrećinskom većinom, što se nije učinilo.

Poropat ističe da je Sporazum trebao normalizirati život pojedinaca koji su  iz okolnih mjesta trebali doći u Rijeku zbog neodgodivih poslova, primjerice zbog registracije automobila.

„Sporazum ne isključuje sva pravila i mjere Županijskog i Nacionalnog stožera, samo bi olakšao život ljudima u ovom trenutku. Naravno, takav sporazum po zakonu mora biti izglasan u Gradskom vijeću. Po meni, trebalo se ići na varijantu da izvršna vlast djeluje odmah, a da na idućoj sjednici u svim jedinicama lokalne samouprave njihova vijeća potvrde odluku“, kazao je Poropat.

Poropat ne sumnja u potporu oporbe i hoće li takav prijedlog proći na gradskom vijeću.

„Vjerujem da će vijeće donijeti takvu odluku. To sad, naravno, ne možemo prejudicirati, ali nama će to ići na vijeće. Gradonačelnik će to uputiti na vijeće, ali to je sada nešto što traje. Sada treba čekati do iduće sjednice Gradskog viječa Grada Rijeke koja je na rasporedu 23. travnja“, zaključuje Poropat.

Sjednica će biti održana s predsjednicima klubova u live programu, a vijećnici će glasovati elektronskim putem.

Bojana Guberac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari