PORTO ETNO: Putokazi, Iva Bittová i Porto Etno orkestar večeras u HNK Ivana pl. Zajca

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Češka avangardna violinistica, kompozitorica i pjevačica Iva Bittová po prvi puta nastupa u Rijeci, u subotu 07. rujna u 19:30 sati u HNK Ivana pl. Zajca, u sklopu Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije koji se održava u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Bittová je istinska zvijezda na world-etno glazbenoj sceni, a svojom pojavom i glazbom ruši barijere glazbenih žanrova. Izdala je više od dvadeset albuma i surađivala je sa svjetski poznatim glazbenicima poput Marca Ribota, Billa Frisella, Hamida Drakea, Toma Cora i drugih. Tijekom duge glazbene karijere, od ranih osamdesetih, koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih. Nominirana je za BBC Radio 3 Awards for World Music 2003. godine i tako stala uz bok glazbenicima poput Manu Chao i Gotan Projecta. Tijekom karijere je nastupala diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla.


Iva Bittova

Sjajan subotnji glazbeni program počinje u 19:30 u HNK Ivana pl. Zajca gdje će Iva Bittová nastupiti s Porto Etno orkestrom, a prije njih će se na pozornicu popeti legendarni riječki Putokazi također u pratnji Porto Etno orkestra.

Putokazi, jedna od najdugovječnijih hrvatskih vokalnih grupa nastala 1984. godine, ove godine slavi 35 godina postojanja. U grupi se tijekom godina izmijenilo deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača, utkalo je svoj trag u stvaralaštvo Putokaza.

Festival Porto Etno okupio je i vlastiti orkestar, Porto Etno Orkestar kojeg čine glazbenici iz Rijeke i okolice čija su imena u uhu čak i onima koji ne poznaju etno i jazz glazbu. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Vanja Vitezić (udaraljke) i  Luka Vrbanec (alt, tenor i sopran saksofon).

Acid Arab
Acid Arab

Glazbeni program Porto Etno festivala se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije od 21 sat gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.

Ulaznice za koncert u HNK Ivan pl. Zajca (Iva Bittová, Putokazi i Porto Etno orkestar) još danas se u pretprodaji mogu kupiti putem sustava Eventim po cijeni od 60 kuna https://rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/ulaznice/. U subotu 7. rujna ulaznice će se prodavati na glavnom ulazu u kazalište po cijeni od 80 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari