“Postajem Frankopan”: Školarci iz naše županije saznst će sve o Frankopanima na zanimljivim pričaonicama i radionicama!

Foto: Kraljevica (Ilustracija)

Prve je pripovjedačica i ilustratorica Margareta Peršić održala u Kraljevici i Krku

U sklopu projekta Putovima Frankopana u školama Primorsko-goranske županije održavaju se pričaonice i kreativne radionice Postajem Frankopan.

Prve je pripovjedačica i ilustratorica Margareta Peršić održala u Kraljevici i Krku. Za učenike nižih razreda osnovnih škola u tim mjestima pripremila je posebne priče i radionice nadahnute tamošnjim životom Frankopana. Naime, svaka se edukacija vezuje uz obližnji interpretacijski centar o toj plemićkoj obitelji.

„Interpretacijski centri bit će smješteni u osam frankopanskih kaštela. To su Brod Na Kupi, Čabar, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk. Osnovnoškolce iz tih sredina želimo upoznati s onime što su im Frankopani ostavili u nasljeđe te ih potaknuti da tu baštinu i sami nastave istraživati“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Interpretacijski centri dio su kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara, a koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, krčkim knezovima koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Margareta Peršić koja potpisuje i ilustracije u slikovnicama nadahnutima Frankopanima, za školarce je osmislila edukacije koje Frankopane na zanimljiv način predstavljaju najmlađima.

„Djeci je teško pamtiti suhoparne podatke, no ako povijesne osobe stavljamo u kontekst vremena, te otkrivamo detalje iz njihova života poput najdraže igračke i najveće ljubavi, oni postaju ljudi od krvi i mesa. Samo s onime s čime se povezujemo, možemo graditi odnos. Priče nam to omogućuju, a radionice doprinose stvaranju vlastitog iskustva”, kazala je Margareta Peršić.

Ona je djecu u Kraljevici vodila u stvaranju razglednica s bojama i simbolima Frankopana, a u Krku im je pomagala oko gradnje frankopanskih kula od gline.

Serđo Samblić, ravnatelj Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“, istaknuo je kako je škola posvećena gajenju kulturno-povijesne baštine Krka, a posebno one vezane uz obitelj velikana po kojem škola nosi ime.

Ciklus pričaonica i kreativnih radionica Postajem Frankopan održava se do kraja travnja. Dio je to edukativnih sadržaja u sklopu projekta Putovima Frankopana. Taj je projekt Primorsko-goranske županije pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari