VAŽAN ISKORAK

Potpisan ugovor o financiranju rada logopeda pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci

Grada Rijeka i Sveučilište u Rijeci potpisali su ugovor o financiranju rada logopeda koji će biti zaposlen pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci

Grad Rijeka je putem Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo osigurao 25.485,00 eura za zapošljavanje višeg stručnog savjetnika logopeda na puno radno vrijeme pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci. Riječ je o sredstvima kojima će se u potpunosti osigurati bruto plaća, doprinosi, trošak prijevoza te ostala materijalna prava zaposlenika. Logoped zaposlen pri Logopedskom centru radit će s djecom predškolskog uzrasta koja imaju prebivalište na području grada Rijeke.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, a potpisivanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, voditelj studija Logopedije i predstojnik Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić te predstavnica Odjela za odgoj i školstvo Marija Japundža-Broznić.

U listopadu 2020. godine Grad Rijeka je sa Sveučilištem u Rijeci potpisao Sporazum o suradnji na pokretanju Studija Logopedije te Logopedskog centra – Centar UniLOG pri Sveučilištu u Rijeci kojem djeca i odrasli dobivaju savjet, dijagnostiku i terapiju. Radi se o još jednoj suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, s kojim Grad Rijeka provodi niz projekata od značaja za grad i njegove građane.

Filipović: ‘Važan iskorak’

„Time je napravljan važan iskorak kako bi se u budućnosti osigurao veći broj magistra/ica logopedije u zdravstvenom i obrazovnom sustavu na području šireg riječkog prstena budući da svi znamo kako je značajan deficit logopeda u svim sustavima.

U riječkim osnovnim školama integrirano je preko 500 učenika koji se školuju prema primjerenim programima odgoja i obrazovanja, temeljem teškoća uzrokovanih oštećenjem jezično govorne glasovne komunikacije i specifičnih teškoća u učenju te su upućeni stručnim suradnicima logopedima na dodatne rehabilitacijske programe, a kojih u riječkim školama radi svega pet.

Naša trajna intencija je i kroz stipendiranje, a Grad Rijeka u sklopu stipendiranja studenata za deficitarna zanimanja stipendira i studente logopedije, i kroz ovaj vid suradnje, poboljšati uslugu koju naša djeca dobivaju. Naime, i u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja posljednjih godina vidljiv je značajan porast djece s poremećajem jezično-govorne glasovne komunikacije, uz istovremenu nemogućnost zapošljavanja stručnog suradnika-logopeda“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Za dvije godine studij završava prva generacija riječkih logopeda

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako će za dvije će godine izaći prva generacija logopeda s riječkog sveučilišta čime će se smanjiti nedostatak logopeda na području Rijeke i okolice.

„Iako nam se kod pokretanja studija činilo da će trebati puno vremena da ostvarimo svoje zamisli, sad smo blizu cilja da Rijeka i šire riječko područje temeljem studija logopedije imaju i odgovarajući odgovor na rastući problem u društvu“, kazala je rektorica, zahvalivši se Gradu na sufinanciranju rada logopeda u Logopedskom centru.

Rektorica je naglasila kako za studij logopedije vlada izuzetan interes studenata te studij upisuju studenti s visokim ocjenama, što će uz studij koji provode stručnjaci vođeni velikim entuzijazmom, rezultirati visokokvalitetnim kadrom logopeda.

Voditelj studija Logopedije i predstojnik Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci Kolundžić naglasio je kako su kod provođenja Studija i rada Centra naišli na mnoge prepreke, zahvalivši se Gradu Rijeci što je prepoznao potrebu podrške u zapošljavanju logopeda.

U ambulanti u godinu dana 1300 logopedskih tretmana

Sveučilišni logopedski centar koji djeluje na Sveučilištu u Rijeci izravno radi s korisnicima logopedskih usluga, provodi preventivne aktivnosti i aktivnosti osvještavanja javnosti kroz održavanje predavanja i edukacija za logopede i suradničke struke kroz programe cjeloživotnog obrazovanja, ali i za roditelje i korisnike usluga.

U centru je uspostavljena i izdvojena logopedska ambulanta KBC-a Rijeka, opremljena i uz pomoć Primorsko-goranske županije. U ambulanti, jedinoj takve vrste oformljenoj u okviru Sveučilišta, u posljednjih godinu dana pruženo više od 1300 logopedskih tretmana, što govori o tome koliko je ova usluga bila potrebna.

„Radi se o broju logopedskih tretmana samo u jednoj godini rada ambulante, a kako je to rad u jednoj smjeni te s ciljem veće iskorištenosti i prostora i instrumenata, zaključili smo da ostaje prostor za još jedno radno mjesto logopeda, tako da će količina logopedskih usluga biti daleko veća“, kazao je dr. Kolundžić, istaknuvši kako će logoped biti namijenjen radu s djecom predškolske dobi.

Trenutno logopediju u Rijeci polazi 94 studenta i studentice

Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci djeluje tri godine i danas na njemu studiraju 94 studenta i studentice na preddiplomskom studiju. Studij nastoji usko povezivati znanost i praksu, a naglasak stavlja na stjecanje praktičnih vještina tijekom studija i povezivanje s lokalnom zajednicom što je u skladu i sa Strategijom Sveučilišta u Rijeci.

Kako logopedi stječu kompetencije za samostalan rad tek završetkom diplomskog studija, bilo je izrazito važno uspostaviti i ovu razinu studija na Sveučilištu u Rijeci što je postignuto ove akademske godine te je diplomski studij Logopedija upisan je u Upisnik studijskih programa 13. rujna 2022. godine.

Na Studiju je zaposleno petero zaposlenika, a u nastavi sudjeluje 42 nastavnika sa šest sastavnica Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike i računarstva zagrebačkog sveučilišta te nastavnici iz Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Zagreb. Poliklinika SUVAG je uz Klinički bolnički centar Rijeka znanstveno-nastavna baza studija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari