DOBRE VIJESTI IZ ŽUPANIJE

PGŽ osigurala sufinanciranje programa pomoći u kući na brdsko-planinskom i otočnom području

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Usvojeno je izvješće o provedbi i nastavku kapitalnog projekta Lječilišnog centra Veli Lošinj, izvijestio je zamjenik Petar Mamula na redovitoj konferenciji za novinare

U posljednjih desetak godina u tu je zdravstvenu ustanovu uloženo gotovo 10 milijuna eura.

U zadnjoj je fazi, među ostalim, izgrađeno 47 parkirnih mjesta i uređena prometnica u dužini od 195 metara ukupne vrijednosti 385.618,87 eura bez PDV-a, rekao je zamjenik i podsjetio kako je prošlog tjedna završen i kapitalni projekt uređenja bolničkih paviljona u županijskoj specijalnoj bolnici „INSULA“ na otoku Rabu u iznosu od 2,5 milijuna eura.

Inače, za rekonstrukciju Parka III Lječilišnog centra Veli Lošinj izrađen je glavni projekt i u tijeku je ishođenje građevinske dozvole dok je za rekonstrukciju objekta Park IV izrađen također glavni projekt te je za potrebe prijave na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava izrađen i izvedbeni projekt prema kojem je procijenjena vrijednost radova 1,5 milijuna eura s PDV-om. U tijeku je priprema prijave na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“ Ministarstva turizma.

U vrtiću Mavrica uredit će se prometni poligon

U svrhu educiranja najmlađih o važnosti sigurnog ponašanja u prometu, donijeta je odluka da se na prijedlog Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama rasporedi 6.600,00 eura Dječjem vrtiću Rijeka za izvedbu projekta uređenja prometnog poligona u vrtiću Mavrica.

Za sufinanciranje programa pomoći u kući JLS-ima raspoređeno 39.300,00 eura

Resorna pročelnica Dragica Marač informirala je o prijedlogu odluke o sufinanciranju programa pomoći u kući JLS-ima. Ukupno je raspoređeno 39.300,00 eura i to po 8.000,00 eura gradovima Delnice i Vrbovsko, po 2.300,00 eura općinama Mrkopalj, Skrad, Lokve i Brod Moravice, po 3.000,00 eura Gradu Novi Vinodolski i Općini Matulji te 2.600,00 eura Općini Fužine.

Mjera obuhvaća između 450 i 490 korisnika na području Gorskog kotra te brdsko-planinskom i otočnom dijelu županije koji ne ostvaruju ovu socijalnu uslugu putem cenzusa. Također, osigurano je i 5.500,00 eura proračunskih sredstava za provedbu programa izvaninstitucijske skrbi na području Grada Bakra kojom se osigurava skrb i ostanak djeteta u obitelji u kojoj su oba roditelja slijepa. Mjeru zajednički sufinanciraju resorno ministarstvo, Primorsko-goranska županija i Grad Bakar.

Pitanje Doma za starije osobe u Klani

Na pitanje novinara, Marač je potvrdila mogućnost da Općina Viškovo izađe iz sporazuma projekta Doma za starije osobe u Klani. Iako se kao razlog tomu u medijima navode određeni troškovi projekta, od početka je bio cilj osigurati financiranje iz europskih izvora, navela je pročelnica.

PGŽ i jedinice lokalne samouprave na sebe su jedino preuzele trošak izrade projekta, poput idejnog rješenja kojeg je u 50 postotnom iznosu sufinancirala PGŽ dok je drugu polovicu osiguralo pet jedinica lokalne samouprave. Trošak idejnog projekta procjenjuje se na oko 66 tisuća eura koji se također dijeli u spomenutom omjeru.

Pročelnica je izrazila nadu da do takve odluke Općine Viškovo ipak neće doći, međutim, kako se krajem prošle godine priključila Općina Matulji, broj projektnih partnera ostao bi jednak.

Projekt izgradnje Doma za starije osobe u Kostreni

Što se tiče upita u vezi podrške Županije Općini Kostrena za projekt izgradnje Doma za starije osobe, pročelnica je navela da je Općina pripremila glavni projekt čime ispunjavaju uvjete prijave na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Županija i Općina Kostrena potpisat će sporazum koji se boduje u prijavi. Sporazum nema financijskih obveza, a ukoliko Općina prođe na natječaju, razgovarat će se o modelima financiranja. Naime, na natječaju se može ostvariti nešto više od šest milijuna eura dok je procijenjena vrijednost investicije na preko 13 milijuna eura. Kako je istaknula Marač u taj su projekt zainteresirani uključiti se i Gradovi Bakar i Kraljevica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari