SUSRET S NOVINARIMA

Potpore PGŽ goranskim poduzetnicima – 53 tisuće eura za razvoj turizma. Još 650 tisuća eura raspodijeljeno za projekte lučke infrastrukture

Foto: Mario Jurina/ Ilustracija

Županijskim lučkim upravama u drugoj raspodjeli sredstava za poticanje rada u 2023. godini dodijeljeno je ukupno 650 tisuća eura za 18 projekata.

Bitan faktor u odlučivanju bila je potreba hitne sanacije nastalih oštećenja uslijed izrazito jakih nevremena krajem listopada ove godine, istaknula je zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima

Sredstva su raspodijeljena na svih osam Županijskih lučkih uprava

Uz ostalo, ŽLU Bakar – Kraljevica – Kostrena financirat će se rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva, ŽLU Cres izrada idejnog rješenja za površine i prometnice na trajektnom pristaništu Merag i nabava video nadzora na trajektnim pristaništima Merag i Porozina. ŽLU Crikvenica sanacija obalnog zida u luci Slana, ŽLU Krk izrada glavnog projekta za rekonstrukciju operativnog gata u luci Voz. ŽLU Mali Lošinj izrada i postavljanje pontonskog gata u LOJP Unije i izrada idejnog rješenja rekonstrukcije luke Nerezine, ŽLU Novi Vinodolski izrada geodetskog elaborata za evidentiranje pomorskog dobra, a ŽLU Rab rekonstrukcija i sanacija obale u luci Rab, izdvojila je zamjenica.

Boras Mandić najavio je sjednicu Županijske skupštine PGŽ

Predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić najavio je sjednicu Županijske skupštine PGŽ koja će biti održana u četvrtak, 23. studenog u opatijskom Hotelu Royal prilikom čega ističe da je na dnevnom redu izvješće o okolnostima raskida ugovora o dogradnji luke Mrtvaška.

Dodaje da će do kraja godine biti održana još dva zasjedanja, a izglasavanje Proračuna na dnevnom redu je 13. prosinca. Predsjednik ŽS je spomenuo i kako je u tijeku pronalazak vlastitog prostora za rad ŽS, trenutno se razmatraju dvije lokacije, u županijskim prostorima na Rivi te na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, a realizacija je planirana do početka sljedeće godine.

Kako je čagalj dospio na otok?

Uz napomenu da informacija nije provjerena, izvijestio je da je, prema njegovim saznanjima, na otoku Lošinju odstrijeljen čagalj te pozvao da se utvrdi kako je čagalj dospio na otok.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban daje osvrt na Prijedlog odluke o dodjeli potpora male vrijednosti mikro i malim poduzetnicima i obrtnicima na području Gorskog kotara za razvoj turističkog poduzetničkog potencijala za 2023. godinu.

Kako je navela, dodijeljene su potpore u ukupnom iznosu od gotovo 53 tisuće eura u svrhu povećanja kvalitete i sadržajnosti, odnosno konkurentnosti ugostiteljske ponude Gorskog kotara.

Na javni poziv pristiglo je 19 prijava

Na javni poziv pristiglo je 19 prijava, od kojih je 11 zadovoljilo formalne uvjete natječaja, a sredstva su se odobravala za nabavu opreme ili dijela opreme.

„Naše „zeleno srce“ ima izrazit turistički potencijal, no tek oko jedan posto turističkog prometa u županiji odvija se na području Gorskog kotara koji pak zauzima 35 posto kopnenog teritorija“, napomenula je pročelnica pojasnivši kako je cilj ovog programa, koji je po prvi put pokrenut ove godine, pridonijeti ravnomjernom razvoju turizma na području županije.

Mjerenje kakvoće mora u luci Bakar

Radi povećanog interesa javnosti, resorna pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak osvrnuli su se na mjerenje kakvoće mora u luci Bakar.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Riječ je o području koje je desetljećima opterećeno različitim izvorima onečišćavanja, industrijskim i lučkim sadržajima. Cijelo stanje se kontinuirano prati sukladno nadležnostima koje su definirane propisima. Temeljem Zakona o zaštiti okoliša, donesena je Uredba o utvrđivanju kakvoće mora na morskim plažama, a točke na kojima se ispitivanja vrše, utvrđuje Županijska skupština svake godine na proljeće, uoči sezone kupanja“, rekla je pročelnica.

Dodala je da, budući je na ovom području orijentirana aktivnost na gospodarstvo, nema morskih plaža na kojima bi se to ispitivanje vršilo, međutim, županijski Zavod za javno zdravstvo vrši određena ispitivanja glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu, a koje je predstavio ravnatelj ove ustanove. Dodala je kako, glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu, praćenje mora kao vodnog tijela provode, sukladno Zakonu o vodama, Hrvatske vode.

Govoreći o kakvoći mora na morskim plažama, ravnatelj Linšak naveo je kako su u periodu od 2011. do 2013. i od 2020. do 2023. godine, ispitivani mikrobiološki pokazatelji na dvije lokacije, Podbok i Podsteni te je utvrđeno da je preko 40 posto uzoraka nezadovoljavajući, odnosno nije pogodno za kupanje.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Međutim, naglasio je da usprkos činjenici da plaže za kupanje na području grada Bakra nema, Zavod o vlastitom trošku ipak provodi ispitivanja na već spomenute dvije lokacije. Što se tiče ispitivanja morskog sedimenta na području Bakarskog zaljeva, utvrđene su povećane koncentracije teških metala i drugih zagađivala u odnosu na kontrolnu lolaciju. Komentirajući kakvoću zraka, Linšak je rekao da rezultati do sada pokazuju prvu kategoriju zraka.

Na novinarsko pitanje o pronalasku zamjenskog prostora za fundus Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja tijekom energetske obnove Guvernerove palače, zamjenica je odgovorila kako je u tijeku javna nabava za izbor prostora i ima naznaka da će biti pronađen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari