SVE POČINJE U - AUTOBUSU

Škurinje postaje ‘park prirode’! U subotu 3. prosinca niz zanimljivih aktivnosti, bit će puno iznenađenja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Riječko Novo naselje na Škurinju ugostit će jednodnevno događanje kojim će, barem na jedan dan, postati ‘Park prirode Škurinje’

Često zanemareno, naizgled obično riječko naselje posebnost je na području šire regije – kako iz urbanističke i povijesne, tako i iz biološke perspektive.

Naime, Škurinje krije više od 300 biljnih vrsta, a samo naselje izgrađeno je u manje od godinu dana. Posjetitelji su, stoga, u subotu 3. prosinca pozvani na njegovo ‘svečano otvorenje’, a koje donosi niz aktivnosti u javnom prostoru naselja, za sve uzraste – razgovore, vođene šetnje, piknik i izložbu.

Riječki Urbani separe, kao organizator događanja, navodi kako je: ‘na prvi pogled, Škurinje tipično i dosadno radničko naselje. Zapravo je dosta neobično. Visinske razlike unutar naselja dostižu i sto metara, a na svakom koraku buja čudnovato zelenilo.

Zato je Škurinje postalo park prirode – i to najnoviji u Hrvatskoj! Ulice postaju planinarske staze, susjedski vrtovi prirodni rezervati, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Škurinje ima čak i svoje endemske vrste. Dođi se uvjeriti!’

Program započinje u 10:30 sati ‘Izletom busom’, kada su posjetitelji pozvani zajednički doputovati na Škurinje gradskim autobusom.

Urbani separe navodi kako ćemo: ‘u Autotrolejevoj petici pričati o posebnostima ovog Parka prirode koji možda nije pravi, ali je zaista vrijedan posjeta.’ Polazak je zakazan s velikog autobusnog stajališta nasuprot Jelačićevom trgu.

Aktivnosti se nastavljaju na samom Škurinju, gdje u 11 sati započinje urbanistička šetnja pod nazivom ‘Fali kvart!’.

Naime, Sekcija Društva arhitekata Rijeka predvodi kritički urbanistički ‘đir’ koji će otkriti kako je Škurinje izgrađeno u manje od godinu dana. Iako danas u njemu živi oko 4000 ljudi, naselje zapravo nema pravi javni prostor. Posjetitelji su pozvani ispred Doma zdravlja na Škurinju, na adresi Osječka 72.

U 12 sati planiran je ‘Opasni piknik’ koji će se održati na Škurinjskom šetalištu, na gornjoj strani ulice Save Jugo Bujkove, gdje Urbani separe priprema besplatnu zdravu marendu uz glazbu te daljnji razgovor o posebnostima ovog zanemarenog riječkog naselja.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Kroz cijeli dan moguće je posjetiti i ‘Izložbu potencijala’ duž cijelog Škurinjskog šetališta.

Raštrkana izložba nastoji prezentirati ideje za događanja u Parku prirode Škurinje tijekom naredne godine, ali i raznovrsne planove za poboljšanje samog naselja. Izložba je zamišljena na način da sami posjetitelji zabilježe svoja mišljenja, ideje i prijedloge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari