Ovog petka i subote, 1. i 2. listopada ispred zgrade Grada Rijeke 22. godinu za redom prigodnim će se programom obilježiti Dan ružičaste vrpce.

Riječ je o humanitarnoj manifestaciji koja se obilježava na nacionalnoj razini, a glavni je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Glavni organizator obilježavanja Dana ružičaste vrpce je Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka, a kao i svake godine kroz donacije građana će se prikupljati sredstva potrebna za kupnju potrebne opreme za Klinički bolnički centar Rijeka te za rad Udruge Nada. Na štandu, koji će na Korzu biti postavljen u petak od 9 do 18 sati i u subotu od 9 do 15 sati, svi zainteresirani će se moći informirati o važnosti prevencije ove bolesti.

Ovogodišnji program obilježavanja najavile su pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković; dopredsjednica Udruge Nada Tonka Glažar; Ira Pavlović Ružić ispred Lige protiv raka; Emina Grgurević Dujmić ispred Doma zdravlja Primorsko-goranske županije i Nikolina Krasnići iz Medicinske škole.

VIDEO DANA:

Kako je istaknula Ira Pavlović Ružić, maligne bolesti su danas drugi vodeći uzrok smrtnosti, a najvažnije je raditi na ranoj prevenciji otkrivanja bolesti. „Rano otkrivanje bolesti može u mnogome poboljšati rezultate liječenja, a svaki karcinom pa tako i karcinom dojke ima svoje rane pokazatelje koje ne treba zanemariti. Stoga je važno isticati važnost pregleda i samopregleda kod žena. Mogućnosti liječenja danas su znatno bolje i kvalitetnije, ženama oboljelima od raka dojke omogućen je dulji i kvalitetniji život, ali ključ toga je rano otkrivanje ove bolesti“ naglasila je Pavlović Ružić i uputila poziv svim ženama da brinu o svom zdravlju i da se odazivaju na redovne preglede dojki.

Od 2006. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim su obuhvaćene sve žene u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa sve se one pozivaju na besplatan mamografski pregled svake dvije godine, a kako je istaknula  Emina Grgurević Dujmić iz Doma zdravlja PGŽ, taj je program u našoj županiji pokrenut 2004. godine kao pilot projekt. „Taj se program pokazao kao dobar i kvalitetan i u roku od samo dvije godine podignut je na nacionalnu razinu. Ono što je također važno istaknuti kada govorimo o prevenciji raka dojke je važnost edukacije, da žene shvate koliko je važno redovito obavljati preglede i samopreglede.

Upravo iz tog razloga smatram kako je izuzetno važno educirati mlade ljude, mlade žene pa tako često držimo predavanja i edukacije u srednjim školama. Ne samo da educiramo mlade žene o važnosti prevencije već vjerujemo da one stečeno znanje dalje prenose na svoje majke i bake“, objasnila je Grgurević Dujmić i dodala kako je rak dojke treći maligni uzrok smrti kod žena nakon karcinoma pluća i karcinoma debelog crijeva.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karla Mušković, nadovezala se i istaknula kako Grad Rijeka kroz Odjel podržava program prevencije ranog otkrivanja raka dojke Udruge Nada koji je usmjeren na mlađe žene koje nisu pokrivene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. „Ciljana skupina u okviru tog programa su žene od 40 do 50 godina, jer nažalost, karcinom se pojavljuje i kod žena u mlađoj životnoj dobi. Cilj nam je svima da bude što manje oboljelih, odnosno što manje smrtnih slučajeva i stoga moramo raditi na prevenciji i promociji zdravlja“, istaknula je Mušković.

Udruga žena operiranih dojki Nada djeluje od 1996. godine i okuplja žene oboljele od raka dojke. „U našoj Udruzi ženama pružamo psihološku pomoć, jer nije lako suočiti se s dijagnozom i prolaziti kroz proces liječenja. Također, uz pomoć fizioterapeuta organiziramo i fizikalne terapije i vježbe, imamo i razne kreativne radionice za naše članice. Važno je naglasiti kako postoji i educirana grupa žena, članica Udruge koje u bolnici posjećuju žene oboljele od raka dojke kako bi im svojim iskustvom i pozitivnim primjerom pomogle i olakšale u borbi s ovom bolesti“, rekla je dopredsjednica Udruge Nada Tonka Glažar i dodala kako u svom radu već dugi niz godina imaju podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i brojnih drugih jedinica lokalne samouprave iz cijele županije.

Medicinska škola Rijeka jedan je od partnera u provođenju ove akcije, a prema riječima Nikoline Krasnići, škola već dugi niz godina surađuje s Udrugom Nada i ta im je suradnja izuzetno važna. „Naši učenici rado sudjeluju u programima koje provodimo s Udrugom. Edukacija je pravi put u borbi protiv ove kao i mnogih drugih bolesti stoga pozivam građane da nas posjete na Korzu u petak i subotu i da se informiraju“, zaključila je Krasnići.

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce ove godine organizira Udruga žena operiranih dojki Nada u suradnji s Gradom Rijeka, Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ligom protiv raka PGŽ, Medicinskom školom, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskom fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima u Primorsko-goranskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari