PRAVILNA PREHRANA

Povodom Svjetskog dana bolesnika KBC Rijeka predstavio bolničke prehrambene smjernice

Povodom Svjetskog dana bolesnika KBC Rijeka predstavio bolničke prehrambene smjernice

Ovogodišnji Svjetski dan bolesnika, 11. veljače, KBC Rijeka obilježio je izdavanjem tiskanog i e-izdanja Bolničkih prehrambenih smjernica koje je u cilju edukacije o važnosti pravilne prehrane za prevenciju i liječenje mnogih bolesti izradila Služba za bolničku prehranu i dijetetiku KBC-a Rijeka.

Bolničke prehrambene smjernice sadrže praktične upute o planiranju prehrane i sastavljanju jelovnika u skladu sa stručnim i znanstvenim spoznajama na području kliničke prehrane i dijetoterapije. Kod 25 različitih zdravstvenih stanja s primjerima jelovnika smjernice mogu poslužiti kao ideja za formiranje vlastitog plana prehrane te potaknuti pacijente na promjenu prehrambenih navika.

Autori tekstova u knjizi su dr. sc. Ivica Vrdoljak, mag. nutr. Marina Kozina Loje, mag. nutr. Karla Ferk i mag. nutr. Katarina Šanko, dok je glavni urednik knjige dr. Ivica Vrdoljak.

VIDEO DANA:

Na prigodnoj konferenciji za novinare ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić podsjetio je da je prošle godine na Svjetski dan bolesnika osnovana Koordinacija bolesnika I udruga bolesnika, dok su ove promovirane Bolničke prehrambene smjernice. “Ove godine na dan bolesnika izdvojio bih poruku “bolesnik, a ne bolest” jer želimo promovirati ideju bolesnika kao osobe koja ima svoje dostojanstvo, čije liječenje nadilazi samo medicinsko liječenje u užem smislu, mada liječenje i skrb moraju biti na europskoj razini”, poručio je ravnatelj Ružić.

Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu prof. dr. Renata Dobrila-Dintinjana podsjetila je na Hipokratovu poruku “neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana” naglasivši da važnost zdrave prehrane dobiva na značaju ne samo kao lijek nego i kao prevencija od bolesti.

Ispred autorskog tima knjige Bolničke prehrambene smjernice glavni urednik dr. Ivica Vrdoljak pojasnio kako su prehrambene smjernice s konkretnim jelovnicima za 25 različitih bolesti i nekoliko stanja, primjerice za trudnice i rodilje, formirali na temelju znanstvenih istraživanja i u suradnji s klinikama KBC-a Rijeka te najavio nastavak rada na ovom projektu.

Predsjednica Koordinacije bolesnika i udruga bolesnika Sandi Bujan Cvečić zahvalila se autorima Bolničkih prehrambenih smjernica, ali i KBC-u Rijeka na suradnji proteklih godinu dana otkako je osnovana nova koordinacija. Bujan Cvečić je pritom nabrojala brojne aktivnosti naglasivši da su zahvaljujući radu koordinacije sugestije udruga bolesnika ugrađene i u novu Strategiju KBC-a za razdoblje 2021. – 2025.

Obraćanje novinarima zaključila je zamjenica ravnatelja dr. sc. Diana Maržić predstavljanjem e-izdanja Bolničkih prehrambenih smjernica koje su svima dostupne na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka na adresi www.kbc-rijeka.hr/prehrambene-smjernice

Svjetski dan bolesnika utemeljio je sveti otac Ivan Pavao II. 1992. godine, a kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače. Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje.

Obilježavanjem ovog dana izražava se i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari