POVRATAK U SVIJET RADA: Potpisan ugovor o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su danas Ugovor o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka.

Centar će usluge profesionalne rehabilitacije pružati osobama s invaliditetom s područja grada Rijeke, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju je ustanova koja se osniva radi organiziranja i izvođenja profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom, a sukladno zakonu osnivaju je Grad Rijeka i Republika Hrvatska. Centar će djelovati na adresi Lošinjska 16.

– Postojanje Centra za profesionalnu rehabilitaciju izuzetno je važno u kontekstu brige o osobama s invaliditetom, jer nije dovoljno rješavati njihove probleme samo kroz socijalni segment. Najveći učinak postiže se vraćanjem onih koji to mogu kroz rehabilitaciju i profesionalnu orijentaciju, natrag u proces rada, na neko drugo mjesto – kazao je riječki gradonačelnik.

Očekuje se da bi Centar s radom mogao početi krajem ove ili početkom iduće godine. Gradonačelnik Obersnel je izrazio žaljenje što se županija nije pridružila osnivanju ove ustanove, budući da će ona usluge profesionalne rehabilitacije pružati osobama s invaliditetom s područja grada Rijeke, Primorsko- goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.

Ministar Mirando Mrsić je i zjavio kako je Osnivanje Centra samo je logičan nastavak aktivnosti na profesionalnoj rehabilitaciji koje se u Rijeci godinama provode, kazao je ministar Mrsić, dodavši kako je cilj takve centre osnivati u svim regijama, kako bi se one koji zbog određenih poteškoća ne mogu više obavljati svoj posao ne bi slalo u mirovinu, nego bi im se kroz profesionalnu rehabilitaciju određivalo dugo radno mjesto.

– Bolje je imati punu nego invalidsku mirovinu – rekao je ministar Mrsić zaključivši kako bi svaki radnik trebao imati dostojno radno mjesto, dostojnu plaću i dostojnu mirovinu.

Pravo na profesionalnu rehabilitaciju stječe osoba s invaliditetom kojoj je nadležno tijelo vještačenja utvrdilo preostalu radnu sposobnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari